24. dubna 2023
Jen si to představte. Vůně čerstvě upečené bagety s voňavým bylinkovým máslem, které se pomalu rozpouští a nasákne do pečiva. Tak jednoduché a tak dokonalé. Bylinkové máslo neoceníte ale jen na bagetě nebo chlebu, zásadní roli hraje i při grilování nebo pečení, kde se skvěle hodí k masu, rybám i pečené zelenině. Pokračovat
|
8. dubna 2023
I když v české kuchyni estragon patří spíše k neznámému koření, ve francouzské kuchyni se řadí k vrcholu gastronomie. Tato aromatická bylinka se může použít jak čerstvá, tak i sušená a její lehce nahořklou chuť najdeme ve všech možných druzích jídel od salátů až po grilované ryby a drůbež. Takže, pokud chcete ochutnat něco nového, pokračujte ve čtení. Pokračovat
|
3. dubna 2023
Vylepšete si tradiční jarnínádivku netradičním kořením. Velikonoční nádivka je jedním z nejoblíbenějších jídel těchto svátků, které se často připravuje k velikonočnímu obědu. Tento recept na velikonoční nádivku je velmi jednoduchý a rychlý na přípravu, ale přesto vynikne vynikající chutí a svěžestí, která rozzáří každý sváteční stůl. Pokračovat
|
25. března 2023
Jarní sluníčko se na nás již nějaký ten pátek směje, teploty stoupají a tak je nejvyšší čas rozpálit naše grily a užít si tu nenahraditelnou chuť čerstvě grilovaného masa, ryb, zeleniny nebo i ovoce. Aby to naše grilování ale nebylo tak fádní, pojďme objevit nové chutě a překvapit rodinu a naše přátele exotikou s kořením z celého světa. Pokračovat
|
8. března 2023
Bobkový list má mezi bylinkami významné místo. Už v antickém Řecku a Římě byl vavřín symbolem ctnosti a moudrosti, a tak se stal oblíbeným mezi básníky, lékaři, vládci a válečníky. Věřilo se, že chrání nositele před zlými duchy a hněvem bohů. Protože ale tyto vlastnosti nebyly nikdy historicky potvrzeny, soustřeďme se raději na jeho kouzlo při vaření, které nám může zajistit slávu a vděk u našich strávníků. Pokračovat
|
7. února 2023
Možná vás překvapí, že král koření pepř vládne nejen na talíři, ale dokonce se z něj dá připravit i čaj. Pepřový čaj je vynikající volba pro všechny, kteří hledají účinný způsob, jak si ulevit od nachlazení nebo bolesti v krku. Tento horký a kořeněný nápoj, který je známý pro své vlastnosti pomáhající udržovat zdraví, se snadno připraví jen z černého pepře, vody a medu. Pokračovat
|
3. ledna 2023
Kuře à la husa je zajímavým počinem v kulinářském světě. Toto jídlo nabízí jedinečnou možnost připravit kuře tak, aby se jeho chuť a textura podobala huse. Zvláštní technika plnění kuřete chlebem nasáklým sádlem a pečení v pivu dodává masu vláčnost a hloubku chuti. Pokračovat
|
15. prosince 2022
V německé kuchyni je husa tradičním jídlem během svátečních období, zejména na Vánoce. Řádně okořeněná a pečená do zlatava je německá husa zážitkem, který si užijete s pěkně mastnou pusou.
*Úvodní slovo:* Když se řekne německá kuchyně, mnoho lidí si představí klobásy, pivo a chléb. Pokračovat
|
18. listopadu 2022
Tonka. Cukroví dodá silnou aromatickou chuť vanilky, mandlí a skořice. Při pečení můžete tonku jednoduše použít místo vanilky. Pokračovat
|
15. listopadu 2022
Pokud jste milovníci perníkového koření a máte rádi měkké a vláčné sušenky, rozhodně musíte vyzkoušet perníkové crincles. Tyto popraskané sušenky, kterým se anglicky říká crincles, jsou na povrchu křupavé a uvnitř jemné a vláčné. Pokračovat
|
26. října 2022
V České republice mají vánoční františky své nezastupitelné místo a staly se symbolem tradičních svátků. Je zvykem je zapalovat na Štědrý večer, kdy jejich jemná vůně provoní celý domov a navodí atmosféru klidu a harmonie. Pokračovat
|
1. září 2022
Podzim je tu a s ním i tradiční čas dýní, který je doprovázen pátráním po klasických i neobvyklých receptech a návodech co z dýní uvařit nebo upéct. Pokračovat
|
9. srpna 2022
Svěží kombinace červených rajských jablíček, zářivě bílé mozzarelly a zelených lístků bazalky, která na talíři vytváří typickou barevnou paletu Caprese salátu, bývá ozdobou nejedné zahradní párty. Pokračovat
|
27. června 2022
Byli jsme osloveni nedalekou Základní školou Táborská v Praze 4, zdali bychom pro žáky a žákyně 6. B připravili přednášku o koření pro projektový den Poznáváme všemi smysly.
Náš kolega Kamil se přednášky s nadšením ujal a pro děti připravil pracovní listy a zkumavky s různým kořením z celého světa. Pokračovat
|
27. června 2022
Před časem jsme napsali jednoduchý návod na vytvoření vlastní domácí salátové zálivky z bylinkové směsi koření. Tím ale naše kreativita při ochucování zeleninových salátů rozhodně nemusí končit. Pokračovat
|
29. dubna 2022
Až se venku začne brzy šeřit a ochlazovat, není nic lepšího než se zavřít doma s vůní pečené husy. Tento recept přináší klasickou husu na novou úroveň, s bohatou kombinací zimního koření, která promění klasické jídlo v něco výjimečného. Pokračovat
|
29. dubna 2022
Římský kmín je starověké koření původem z pobřeží Středozemního moře a při kolumbovských výpravách to bylo jedno z mála koření, které se exportovalo do Nového světa. Díky tomu se stala kombinace římského kmínu a chilli základem mexické kuchyně, kde jej najdeme například v chili con carne nebo enchiladas. Pokračovat
|
25. dubna 2022
Tisíce vůní koření z celého světa často do našeho obchodu přitáhnou náhodného kolemjdoucího. Ale aby k nám přilákaly jednoho z největších současných talentů závodů ve formulích, to se nestává každý den. Pokračovat
|
24. dubna 2022
Někdy není třeba vymýšlet složitosti. Stačí čerstvý filet, kousek bylinkového másla a trocha trpělivosti při pečení nebo grilování. Ať už děláte lososa na bylinkovém másle, pstruha v troubě nebo třeba candáta na pánvi, s máslem plným voňavého koření z toho vždycky bude jídlo, které potěší chuť i nos. Pokračovat
|
8. dubna 2022
Tekuté kouřové aroma, které je rozpustné v oleji, se používá nejen při domácí výrobě sušeného masa salámů, klobás nebo uzeného masa. Ale výborné je i při grilování v troubě nebo na elektrickém a plynovém grilu. Pokračovat
|