Citronová tráva BIO
Balení 20 g 28 Kč koupit Balení 60 g 84 Kč koupit volná
váhavybrat
S větším balením ušetříte :-)
 
Zboží je skladem v e-shopu a na prodejně Nuselská 10, Praha 4
Jednotková cena: 140 Kč/ 100 g
Koření Citronová tráva BIO
 

Citronová tráva BIO / Koření

Citronová tráva je jedním z těch koření, které dokáže s minimem námahy proměnit obyčejný pokrm v exotický zážitek. Jemná, lehce nasládlá citrusová vůně připomínající limetku, ale bez kyselosti. Krásně provoní vývar, rýži, omáčky i čaj, a i když vypadá nenápadně, umí v kuchyni velké věci.

Tato sušená citronová tráva je nasekaná na krátké kousky, takže se snadno dávkuje. Před použitím ji stačí na pár minut zalít horkou vodou nebo nechat povařit přímo v jídle.

Na co všechno se citronová tráva hodí?

Citronová tráva má svůj domov v asijské kuchyni, ale rozhodně nemusíte zůstat jen u těchto receptů. Její využití je opravdu široké:

  • Thajské a vietnamské polévky – pokud připravujete klasické Tom Yum nebo Pho, citronová tráva v nich nesmí chybět. Dodá vývaru svěžest, kterou žádný jiný druh koření neumí nahradit.
  • Kari a kokosové omáčky – v kombinaci s česnekem, zázvorem, chilli a koriandrem vzniká základ pro jemná i pálivá kari. Skvěle se hodí do jídel z kuřecího nebo vepřového masa, krevet i tofu.
  • Rýžové a zeleninové pokrmy – můžete ji přidat do vody při vaření jasmínové nebo basmati rýže, nebo do restované zeleniny s nudlemi. Stačí krátké povaření a pokrm získá nádherně voňavý podtón.
  • Ryby a mořské plody – citronová tráva je jako stvořená pro marinády na lososa, krevety nebo sépii. Pokud připravujete rybu v páře, přidejte pár kousků citronové trávy k vodě, kde vytvoří jemné citrusové aroma.
  • Bylinkové čaje a nálevy – lze ji louhovat samostatně, nebo kombinovat s mátou, meduňkou či zázvorem. Výsledný čaj je lehký, osvěžující a příjemně voní. Je výborný jak teplý, tak i vychlazený.

Sušená vs. čerstvá citronová tráva

Klasická otázka, která vás okamžitě napadne – je lepší používat čerstvou nebo sušenou citronovou trávu? Čerstvá citronová tráva má výraznější vůni i chuť, ve které dominuje svěží citrusová ostrost s lehce květinovým tónem. Je ideální pro asijské recepty, kde se používá celé stéblo, buď naklepané (aby uvolnilo silice), nebo nakrájené na větší kusy, které se během vaření vyjmou. U nás ji ale neseženete vždy a všude jako ve Vietnamu nebo Thajsku. Občas bývá k dostání spíše ve specializovaných prodejnách a není zrovna trvanlivá.

Sušená citronová tráva si uchovává velmi příjemné aroma s jemnější a zakulacenější chutí. Je praktická, vydrží dlouho a stačí ji krátce zalít horkou vodou, případně povařit pár minut v polévce, vývaru nebo omáčce. Oproti čerstvé není tak ostrá, ale díky sušení v ní víc vynikne nasládlý, bylinně citrusový podtón, což je v mnoha jídlech výhoda, protože neruší ostatní chutě.

Tip pro silnější aroma: Pokud chcete z citronové trávy dostat maximum chuti, namočte ji před vařením na 5 minut do horké vody, nebo ji krátce povařte v malém množství vody a ten výluh pak použijte do jídla nebo čaje. Chuť tak bude plnější a intenzivnější.

Tip na závěr

Citronová tráva je výborná i do domácích vývarů a bujónů, a to nejen asijských. Přidejte kousek spolu s česnekem, cibulí a hřebíčkem do hrnce s kuřecími kostmi a nechte pomalu táhnout. Vývar získá nečekanou hloubku i svěží vůni, která krásně podtrhne jemné maso i zeleninu.

A co čaj?

Citronová tráva je taky skvělá na osvěžující bylinný čaj. Stačí ji přelít horkou vodou a nechat pár minut louhovat. Samotná je výborná, ale můžete ji míchat třeba s mátou, zázvorem nebo citronovou kůrou.

Chuť a vůně jemná citrusová
Kde se pěstuje Asie, Afrika, Amerika, Austrálie
Na co se používá Příprava bylinkového čaje, samostatně i do směsí. V asijské kuchyni do vývarů, omáček, rýžových a vegetariánských pokrmů, kari, k vepřovému i kuřecímu masu, rybám a mořským plodům.
Země původu Egypt
Informace o BIO produkci Zemědělská produkce mimo EU.
BIO produkty certifikuje kontrolní organizace CZ-BIO-003.
Etiketa pro BIO citronovou trávu
 
Citronová tráva je dostupná v těchto variantách
 
Jak se citronová tráva řekne:
jiné názvy: voňatka citronová, citronela, sereh
latinsky: Cymbopogon citratus
slovensky: vôňovec citrónový
anglicky: lemon grass, citronella
německy: Zitronengras
francouzsky: citronelle
Druh kuchyně, ve které se citronová tráva s oblibou používá
 
Na co se citronová tráva většinou používá
 

Kde koupím BIO citronovou trávu?

Nejenom BIO citronovou trávu, ale i další různé koření, kávu, čaj a různé laskominy koupíte v našem obchodě Království chuti v Praze, Nuselská 10.

Rodinný obchod Království chuti manželů Michaely a Jana Schneedorferových je největším kamenným specializovaným obchodem s kořením v České republice, ve kterém naleznete přes 300 druhů čerstvého koření a nepočítaně různých bylinek, pražené kávy, čajů, ořechů, sušených plodů a dalších laskomin, včetně BIO citronové trávy.

Při vstupu do tohoto nenápadného krámku vás napadne, že snad ani nejste v obchodě, ale spíše v unikátním muzeu, protože veškerý sortiment je dostupný ve velkých skleněných dózách a tak si jej můžete před nákupem důkladně prohlédnout a přivonět. Mnoho zákazníků také přivítá, že lze koření zakoupit v téměř libovolném množství a mohou tak směle v kuchyni experimentovat s novými neznámými chutěmi. Samozřejmostí je rovněž bezobalový nákup do přinesených kořenek, dóz nebo sáčků. Standardně veškeré zboží balíme do kvalitních plastových ZIP sáčků s možností opakovatelného uzavírání, ale na přání vám rádi produkty zabalíme do papírových sáčků.

Pořídit si zde můžete rovněž doplňky jako např. mlýnky na kávu i koření, kořenky, kávovary typu french press a mocca a nepřeberný výběr plechových dóz na čaj, kávu a další potraviny.

Veškerý sortiment je též dostupný v internetovém obchodě s doručením po celé České republice od 69 Kč.

Kontakty a otevírací doba obchodu | Více informací o dopravě