Poznámka: Následující text je dle nařízení Evropského parlamentu a Rady evropského společenství č. 1924/2006 zcenzurován, neboť o potravinách nesmí býti při prodeji uváděny žádná oficiálně Radou neschválená výživová a zdravotní tvrzení či snad dokonce uvádět, že některé koření a bylinky mají léčebné vlastnosti.
Těžko najdete člověka, který by neznal a nikdy neochutnal skořici. A aby také ne, když první zmínky o ní pochází z Číny 4 000 let před naším letopočtem, kde se používala jako koření i xxx. Ke stejným účelům ji vyžívali i staří Egypťané a Řekové. V té době byla známá pouze skořice čínská a do Evropy ji dováželi Arabové. Aby udrželi její vzácnost a vysokou cenu, namluvili Řekům, že ji loupí s nasazením života z hnízd obrovských dravých ptáků, kteří ji přinášejí z neznámých zemí. Bohužel pro ně s rozvojem mořeplavby později všechno prasklo a Evropané začali dovážet skořici přímo nejprve z Číny a později z Cejlonu (na tu se podařilo získat monopol Holanďanům, kteří její pěstování rozšířili i do Indonésie).
Trubičky skořice, které se jako koření používají, jsou srolované plátky usušené kůry stromu skořicovníku. Ten se vyskytuje ve dvou nejrozšířenějších druzích: skořicovník cejlonský (Cinnamomum zeylanicum) a skořicovník čínský (Cinnamomum cassia). U nás nejčastěji narazíte na čínskou odrůdu, která má svitky kůry tvrdé a chuť je poměrně ostrá až štiplavá. Naopak cena je nižší, než u cejlonského druhu, jehož kůra je tenká jako papír a chuť mnohem jemnější.
Skořice pro chuť
V české kuchyni se používá především skořice v mleté podobě do sladkých pokrmů a pečiva nebo při zavařování ovoce. V orientálních receptech se, kromě do zmíněných sladkých jídel a pečiva, přidává na ochucení drůbeže, jehněčího a jiných mas.
V nápojích je u nás určitě nejoblíbenější do svařeného vína, na Kavkaze se společně s mletým zázvorem a kardamomem vaří jako čaj pro zahřátí a na Jamajce se skořice s pomerančovou kůrou a hřebíčkem přidává do vody z květů ibišku. Na Antilách si ji můžete vychutnat v exotické kávě, která se koření kouskem skořice, hřebíčkem, citrónovou a pomerančovou kůrou, rumem, brandy a cukrem.
Skořice pro xxxxxx
Dle lidového léčitelství skořice snižuje xxxxx xxxx a zlepšuje xxxxx xxxx, zmírňuje xxxxxxxx z xxxx a silné xxxxxxxxxx. Podporuje xxxx k jídlu, zlepšuje xxxxx, uklidňuje xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxx a xxxxx. Zlepšuje xxxxxxxxx xxxxx, snižuje hladinu xxxxx x xxxx a pomáhá při xxxxxx. Ničí xxxxxxx, má xxxxxxxxx a xxxxxxxxx účinky a zevně se používá při xxxxxxxxx. S oblibou se používá při xxxxxxxxx, xxxx a xxxxxx.
Skořici s mírou
Skořice je poměrně silné koření a maximální denní dávka by neměla překračovat 3-4 gramy. Skořice též může vyvolávat alergické reakce, její konzumace se nedoporučuje těhotným ženám a lidé, kteří užívají inzulin nebo přípravky na zředění krve, by měli její používání konzultovat se svým lékařem.