Recept na dokonalé perníčky

 Recept na dokonalé perníčky
 

Vánoce se blíží a s nimi i čas na přípravu těch nejoblíbenějších sladkostí – perníčků. Perníčky jsou tradičním pečivem, které na sebe dokáže upoutat pozornost svou vůní, tvary i bohatým zdobením. Aby byly vaše perníčky opravdu dokonalé – měkké, chutné a krásně voňavé – máme pro vás osvědčený recept, který můžete snadno připravit doma.

Co budeme potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 100 g medu
  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 2 polévkové lžíce perníkového koření
  • špetka soli

Na zdobení:

  • 1 bílek
  • 200 g moučkového cukru
  • pár kapek citronové šťávy
  • potravinářské barvy dle vašeho vkusu (volitelné)

Jak na to:

  1. Příprava těsta: V míse smíchejte mouku, moučkový cukr, jedlou sodu, špetku soli a perníkové koření. V jiném hrnci rozehřejte máslo s medem a poté ho nechte trochu vychladnout. Do moučné směsi přidejte vejce a rozehřáté máslo s medem. Všechny suroviny dobře promíchejte a vypracujte hladké těsto.

  2. Odležení těsta: Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte ho odpočinout v lednici alespoň 24 hodin. Tento krok je velmi důležitý, aby těsto získalo svou správnou konzistenci a chuť.

  3. Vykrajování perníčků: Po odležení těsta ho vyndejte z lednice a nechte při pokojové teplotě trochu změknout, aby se lépe zpracovávalo. Těsto rozválejte na plát o tloušťce asi 3–4 mm. Pomocí vykrajovátek vytvářejte různé tvary a přeneste je na plech vyložený pečicím papírem.

  4. Pečení: Perníčky pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 8–10 minut, dokud nebudou lehce zlatavé. Sledujte je, aby se nespálily, protože tenčí perníčky se upečou rychleji.

  5. Zdobení: Po upečení nechte perníčky vychladnout. Mezitím si připravte polevu – vyšlehejte bílek s moučkovým cukrem a přidejte pár kapek citronové šťávy. Poleva by měla být hladká a hustá. Perníčky můžete zdobit pomocí cukrářského sáčku nebo potravinářskými barvami.

Tipy pro ještě lepší perníčky

  • Pokud chcete mít perníčky měkké ihned po upečení, přidejte do těsta trochu másla navíc nebo je pečte kratší dobu.
  • Pokud perníčky během skladování ztvrdnou, vložte do nádoby s nimi plátek jablka – po pár dnech budou opět měkké.
  • Perníkové koření můžete použít buď namíchané své vlastní, nebo naši připravenou dokonalou směs perníkového koření, která obsahuje deset různých druhů koření.

S tímto receptem budou vaše perníčky nejen krásně vypadat, ale i skvěle chutnat. Nezáleží na tom, jestli je děláte na Vánoce nebo při jiné příležitosti – s dobrou směsí koření se vám podaří vždy :-).