Vánoce se blíží a s nimi i čas na přípravu těch nejoblíbenějších sladkostí – perníčků. Perníčky jsou tradičním pečivem, které na sebe dokáže upoutat pozornost svou vůní, tvary i bohatým zdobením. Aby byly vaše perníčky opravdu dokonalé – měkké, chutné a krásně voňavé – máme pro vás osvědčený recept, který můžete snadno připravit doma.
Co budeme potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 100 g medu
- 100 g másla
- 2 vejce
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 2 polévkové lžíce perníkového koření
- špetka soli
Na zdobení:
- 1 bílek
- 200 g moučkového cukru
- pár kapek citronové šťávy
- potravinářské barvy dle vašeho vkusu (volitelné)
Jak na to:
-
Příprava těsta: V míse smíchejte mouku, moučkový cukr, jedlou sodu, špetku soli a perníkové koření. V jiném hrnci rozehřejte máslo s medem a poté ho nechte trochu vychladnout. Do moučné směsi přidejte vejce a rozehřáté máslo s medem. Všechny suroviny dobře promíchejte a vypracujte hladké těsto.
-
Odležení těsta: Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte ho odpočinout v lednici alespoň 24 hodin. Tento krok je velmi důležitý, aby těsto získalo svou správnou konzistenci a chuť.
-
Vykrajování perníčků: Po odležení těsta ho vyndejte z lednice a nechte při pokojové teplotě trochu změknout, aby se lépe zpracovávalo. Těsto rozválejte na plát o tloušťce asi 3–4 mm. Pomocí vykrajovátek vytvářejte různé tvary a přeneste je na plech vyložený pečicím papírem.
-
Pečení: Perníčky pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 8–10 minut, dokud nebudou lehce zlatavé. Sledujte je, aby se nespálily, protože tenčí perníčky se upečou rychleji.
-
Zdobení: Po upečení nechte perníčky vychladnout. Mezitím si připravte polevu – vyšlehejte bílek s moučkovým cukrem a přidejte pár kapek citronové šťávy. Poleva by měla být hladká a hustá. Perníčky můžete zdobit pomocí cukrářského sáčku nebo potravinářskými barvami.
Tipy pro ještě lepší perníčky
- Pokud chcete mít perníčky měkké ihned po upečení, přidejte do těsta trochu másla navíc nebo je pečte kratší dobu.
- Pokud perníčky během skladování ztvrdnou, vložte do nádoby s nimi plátek jablka – po pár dnech budou opět měkké.
- Perníkové koření můžete použít buď namíchané své vlastní, nebo naši připravenou dokonalou směs perníkového koření, která obsahuje deset různých druhů koření.
S tímto receptem budou vaše perníčky nejen krásně vypadat, ale i skvěle chutnat. Nezáleží na tom, jestli je děláte na Vánoce nebo při jiné příležitosti – s dobrou směsí koření se vám podaří vždy :-).