Chili con carne je bezesporu jedno z nejslavnějších texasko-mexických jídel. Nejstarší legenda o Chili con carne dokonce sahá až na počátek 17. století, kdy se prý španělské jeptišce zjevil na tento pokrm recept a protože se jednalo o velmi jednoduché a levné jídlo, našlo si rychle své místo jak mezi chudými, tak i na vězeňských a vojenských jídelníčcích.
Chili con carne španělsky znamená chilli s masem a původně se skutečně jednalo jen o směs mletého hovězího nebo vepřového masa s chilli papričkami. Další ingredience si do jídla začali přidávat až evropští přistěhovalci, kteří těžko snášeli původní pekelnou verzi. Kromě masové varianty si můžeme připravit i vegetariánskou, které se říká Chili sin carne neboli chilli bez masa.
Ať už dáte přednost variantě s masem či bez, rozhodně nezapomeňte na závěr přidat pár kostiček hořké čokolády, které dodají vašemu nedělnímu obědu dokonalou chuť.
A malá poznámka na závěr: správně se ve španělštině název tohoto jídla píše "chili con carne", tedy chili s jedním l. V Čechách je ale spíše rozšířena varianta z britské angličtiny se dvěma l.
Recept pro 4 osoby:
- 500 g mletého hovězího masa
- 3 konzervy červených fazolí
- 0,5 l hovězího vývaru
- konzervovaná rajčata
- rajský protlak
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- červená paprika
- 2 polévkové lžíce směsi koření Chili con carne
- oregano
- sůl, cukr
- 4 kostičky hořké čokolády
Pokrájíme cibuli na větší 0,5 cm kostičky, dáme restovat na pánev s rozpáleným olejem po dobu cca. 5 min. Přidáme asi na centimetr pokrájenou papriku, česnek a 2 polévkové lžíce směsi koření Chili con Carne. Vše důkladně mícháme opět asi 5 min. a dbáme, aby se nám česnek nepřichytil a aby se všechny ingredience hezky spojily. Přidáme mleté maso, které od sebe oddělíme tak, aby se nedusilo, ale hezky rovnoměrně opražilo do křupava.
Na řadě je omáčka: do pánve přilejeme hovězí vývar, konzervovaná rajčata, rajský protlak, oregano, jednu polévkovou lžíci soli a jednu cukru. Vše dusíme na mírném plamenu přibližně půl hodiny. Občas směs promícháme a dáváme pozor, aby se nám šťáva nevypařila. Pokud je vývar příliš hustý, přidáme dvě lžíce vody. Správné Chili con Carne musí být šťavnaté a podušené.
Na závěr přisypeme sceděné fazole, promícháme a ještě 10 minut povaříme. Do hotové směsi přidejte rozpustit 4 kostičky hořké čokolády a promíchejte.
Tento recept jsme připravili v rámci rubriky Tipy na nedělní oběd s rozhlasovou stanicí Radio Classic, kde se vysílá každý týden ve středu odpoledne po čtvrt na šest a ve čtvrtek po desáté hodině dopoledne.