Čerstvý medvědí česnek má svoje kouzlo. Krásně voní, je jemnější než klasický česnek a když ho máte po ruce, tak rozhodně neváhejte. Ale ruku na srdce: kdo má možnost si pro něj zaběhnout na zahrádku anebo ho hlídat v lednici, aby nezvadl?
Proto z vlastní zkušenosti doporučujeme sušený medvědí česnek, který má oproti čerstvému hned několik výhod:
- Neztratí chuť ani vůni, naopak se sušením koncentruje a v másle krásně rozvoní.
- Nepouští vodu, takže máslo nezměkne ani se nezačne oddělovat.
- Vydrží klidně celý rok a máte ho kdykoli po ruce.
Do másla je tedy sušený medvědí česnek ideální a i když to možná zní překvapivě, chuťově mnohdy předčí i ten čerstvý.
Jak udělat bylinkové máslo s medvědím česnekem
Změklé nesolené máslo dáme do misky, přidáme sušený medvědí česnek – zhruba jednu rovnou čajovou lžičku na 100 g másla – a zamícháme. Pro zajímavější chuť doporučujeme přidat špetku soli, trochu citronové šťávy nebo kůry a pár lístků sušeného estragonu nebo pažitky. Pokud chcete chuť medvědího česneku trochu zmírnit, nakombinujte jej s dalšími bylinkami. Skvěle funguje třeba trocha našeho koření na bylinkové máslo bez soli, které chuť medvědího česneku krásně doplní a vyladí.
Máslo důkladně promíchejte nebo vyšlehejte, zabalte do fólie a nechte ztuhnout v lednici.
Kam se bylinkové máslo s medvědím česnekem hodí nejvíc?
Medvědí bylinkové máslo můžete použít prakticky ke všemu a tady přidáváme pár tipů pro inspiraci:
- Výborné je na pečené brambory nebo zeleninu z trouby.
- Na grilované maso nebo rybu je úplně boží. Zkuste třeba lososa na bylinkovém másle s medvědím česnekem.
- Nebo jen tak na kousek čerstvého chleba jako rychlý předkrm nebo snídani.
Rádi ho používáme i do baget, které se dají zapéct. Máslo se krásně rozteče a rozvoní po celém pečivu.
Takže pokud jste měli doposud pocit, že do bylinkového másla patří jedině čerstvý medvědí česnek, nebojte se vyzkoušet i sušený. Chutná stejně dobře, je po ruce celý rok a vydrží mnohem déle.