Tip: #46: Maso a grilování s bylinkovým máslem

 Tip: #46: Maso a grilování s bylinkovým máslem
 

Bylinkové máslo nepatří jen na bagetu. Naopak – na grilu a v troubě s masem dělá úplné zázraky. Ať už chystáte kuřecí stehna na neděli, vepřovou pečeni na rodinnou oslavu nebo řízky na rychlý oběd, s voňavým máslem plným bylinek to bude mít vždycky šťávu i chuť.

Kuře s bylinkovým máslem a citronem

Kuře má tu výhodu, že si rozumí skoro s každým kořením, ale bylinkové máslo ho posune o kus dál. Zkuste máslo s trochou citronové šťávy, špetkou soli a směsí Kuře na bylinkách – krásně provoní maso a vytvoří jemnou, svěží chuť.

Klasika jsou třeba stehna s máslem pod kůží. Do malého množství másla vmícháme koření, namažeme pod kůži a dáme péct na 180 °C. Když se máslo pomalu rozpouští, prosákne maso a výsledkem je šťavnaté a voňavé kuře, které není třeba dál dochucovat.

Grilované maso s bylinkovým máslem? Ano, prosím!

Na steaky nebo krkovici z grilu používáme trochu výraznější máslo – s kořením Texas nebo Carioca. Texas má lehce drsnější a ostřejší chuť, Carioca je voňavá, s nádechem česneku a pikantností ancho chilli papriček. Stačí dát plátek ochuceného másla na hotové maso na talíři, nechat rozpustit – a nebudete chtít jinak.

Skvěle funguje i grilovací bylinková směs – univerzální a jemnější, vhodná i do másla, které pak používáme třeba na kukuřici grilovanou se slaninou. Máslo s touto směsí se do kukuřice krásně vsákne a při zapékání vytvoří voňavý kabátek.

Máslo do mletého masa nebo dovnitř řízku?

Ano, i to jde. Pokud připravujete domácí sekanou nebo řízky z mletého masa, smíchejte ho s trochou bylinkového másla. Udrží šťavnatost a přidá parádní chuť. Skvěle se k tomu hodí směs Kuře na bylinkách nebo Grilovací bylinky – obě fungují výborně nejen na povrchu, ale i uvnitř.

A pokud připravujete jídlo pro děti, máme i Grilovací koření pro děti – jemné a nepálivé. Smíchané s máslem a natřené třeba na kuřecí kousky nebo kukuřici udělá radost i těm nejmenším strávníkům.

Udělejte si bylinkové máslo do zásoby

Máslo si klidně připravte dopředu, vytvarujte do válečku, zabalte do fólie a nechte v lednici nebo zamrazte. Na grilovačku pak jen vytáhnete plátky, přihodíte na maso nebo kukuřici a je hotovo.