Zatar / Koření

Směs koření Zatar (Za'atar) je populární především v zemích severní Afriky a Blízkého východu, v Jordánsku, Libanonu, Sýrii nebo v Turecku. Tradičně se Zatar používá k ochucení pečeného chleba. Stačí rozmíchat koření s trochou olivového oleje a vyrobit pastu, kterou se chléb natírá nebo se do něj namáčí. 

Pasta ze Zataru je rovněž skvělá k marinování masa a drůbeže. Kromě masitých pokrmů je Zatar díky kyselosti sumahu a oříškové chuti sezamu velmi oblíbený ve vegetariánské kuchyni např. na grilovanou nebo dušenou zeleninu či grilované sýry.

Ze Zátaru rovněž můžeme připravit vynikající bylinkové máslo ke grilování. Aby se rozvinula chuť Zátaru, nejprve jej lehce opražte na pánvi bez oleje dokud sezamová semínka nehnědnou a koření nezačne krásně vonět. Po vychladnutí upražené koření smíchejte s máslem. Hotové bylinkové máslo uložte do chladničky. Kromě bylinkového másla můžete z opraženého Zátaru připravit např. tvarohový dip na syrové zeleninové tyčinky.

Zátarem se též koření hummus, kuskus, zeleninové saláty a karbanátky nebo polévky. S oblibou se též přidává do pizzy nebo omelety.

Složení Zataru Může obsahovat stopy celeru a hořčice.
Datum minimální trvanlivosti 9. 5. 2028
Země původu Německo
Druh kuchyně, ve které se Zatar s oblibou používá
 
Na co se Zatar většinou používá