Kerblík / Koření

Kerblík je jedna z nejjemnějších bylinek, která v kuchyni dokáže vytvořit krásně svěží a lehce nasládlý podtón s tóny petržele a anýzu. Oproti čerstvému kerblíku je sušený intenzivnější, a proto ho stačí použít méně. Výborně dochutí polévky, zeleninová jídla, brambory, omáčky i drůbež, kde přidá jemnou svěžest bez přílišné dominance. Velmi dobře si rozumí i s máslem, sýry, smetanou a vejci, což z něj dělá perfektního parťáka do pomazánek, bylinkových másel nebo lehkých omáček. Využití najde i v grilovacích směsích, kde přidává jemnou svěžest.

Na rozdíl od některých sušených bylinek si kerblík uchovává velkou část svého aroma a je skvělým pomocníkem tam, kde není čerstvá verze po ruce.

Na co se sušený kerblík nejlépe hodí?

Kerblík je skvělým pomocníkem v kuchyni tam, kde chcete zvýraznit chuť jídla jemnou, svěží bylinkovou notou. Jeho chuť není tak ostrá jako třeba tymián nebo rozmarýn, takže se hodí i do delikátnějších pokrmů.

  • Polévky a vývary – Kerblík je perfektní do bramboračky, kuřecího vývaru, zeleninových polévek i jemných smetanových krémových polévek. Skvěle se hodí i do francouzské bylinkové polévky Bonne Femme.
  • Bramborová a zeleninová jídla – Obohatí šťouchané brambory, gratinované brambory, pečenou zeleninu nebo třeba dušenou mrkev či hrášek. Funguje i v bramborových plackách a zeleninových nákypech.
  • Omáčky a dresinky – Kerblík nádherně doplňuje s bešamelovou omáčkou, smetanovými omáčkami na kuře a ryby a výborně ochutí i jogurtové nebo hořčičné dresinky na saláty.
  • Bylinková másla a pomazánky – Smíchejte ho s máslem, solí a citronovou kůrou a vytvořte lahodné bylinkové máslo k masu, rybám nebo na pečivo. Hodí se i do tvarohových a smetanových pomazánek.
  • Sýry a vejce – Kerblík je výborný do sýrových pomazánek, míchaných vajec, omelet, quiche nebo francouzského sýrového soufflé, kde zvýrazní krémovou chuť a přidá jemně bylinkovou vůni.
  • Drůbež a ryby – Jeho lehce nasládlé tóny krásně doplňují pečené nebo dušené kuře, krůtu, telecí maso či bílé ryby. Funguje i v marinádách nebo smetanových omáčkách k rybám.
  • Pečivo a slané koláče – Zajímavá přísada do bylinkových baget, focaccií, slaných koláčů nebo domácích krekrů, kde krásně provoní těsto.

Sušený kerblík si nejlépe zachová svou chuť, když ho přidáte až na závěr vaření. Pokud ho chcete použít do studených pokrmů, jako jsou dresinky nebo pomazánky, stačí ho předem lehce promnout mezi prsty. Tím se uvolní jeho aroma a plná chuť. Pokud rádi experimentujete, zkuste ho přidat do bylinkové marinády na grilovanou zeleninu nebo do jemných smetanových dipů k pečeným bramborám.

Datum minimální trvanlivosti 9. 4. 2027
Země původu Německo
Druh kuchyně, ve které se kerblík s oblibou používá
 
Na co se kerblík většinou používá