Tento cukr je úplně jiný než klasický třtinový, který najdeme v každé domácnosti. Vyrábí se z nektaru květů kokosových palem, který se šetrně zahřívá. Už při otevření sáčku vás přivítá přírodní vůně s tóny karamelu, pražených ořechů a lehkou kouřovou linkou. A ta chuť? Měkčí a kulatější než třtinový cukr, méně ostrá než bílý cukr, ale přitom příjemně sladká a bohatá.
Na rozdíl od běžného cukru totiž kokosový květový cukr nejen sladí, ale i dochucuje. Hodí se tam, kde nechcete jen přidat sladkost, ale i jemně zvýraznit chuť. Použít jej můžete do dezertů, ranních kaší, domácích sušenek, ale i třeba do orientálních omáček, v glazurách na maso nebo do marinád. Výborně funguje i v kávě, kterou zjemní ji a dodá jí karamelový šmrnc.
Jak cukr z kokosových květů používat
Cukr z kokosových květů můžete použít všude tam, kde byste sáhli po běžném cukru. Výsledek ale bude chuťově bohatší a zajímavější. Jeho jemně karamelová chuť se hodí jak do sladkých, tak i do slaných jídel.
- Do pečení - skvělý do sušenek, koláčů, bábovek i domácí granoly. Těsto krásně ovoní a dodá mu zlatavý odstín.
- Do teplých snídaní – cukr z kokosových květů je výborný do ovesné nebo rýžové kaše, posypaný na palačinky nebo lívance.
- Do kávy a čaje – tento cukr jemnější než třtinový cukr a s příjemnou karamelovou chutí. Je skvělý i do latté nebo horkého kakaa.
- Do slaných jídel – cukr výborně funguje v asijských a indických receptech, kde je potřeba sladit omáčku nebo marinádu. Třeba do kari, glazury na maso nebo wok směsi.
- Na dochucení – přidejte špetku cukru z kokosových květů do domácí zálivky na salát, omáčky k pečené zelenině nebo do jogurtu s ovocem.
Jak se cukr z kokosových květů vyrábí?
Tento cukr se vyrábí tradičním a šetrným způsobem z nektaru květů kokosové palmy. Květní stonek se, dříve než rozkvete, nařízne a nechá se z něj vytékat sladký nektar, který se zachytává do nádob. Tento nektar se následně pomalu zahřívá, aby se z něj odpařila voda. Postupným vařením se z tekutiny stává hustý sirup, který se po zchlazení začne přirozeně krystalizovat. Vzniklou hmotu je možné buď ponechat v pevném bloku, nebo se rozemele na jemné krystalky. Tak vzniká tento sypký kokosový cukr, který má přirozenou karamelovou barvu, příjemnou sladkost a lehký nádech po kokosu. Celý proces je minimálně zpracovaný a nevyužívá žádné chemické látky ani bělení, což z něj činí oblíbenou alternativu běžného cukru.