Rooibos a Honeybush určitě nejsou tak známí jako klasický čaj, ale díky jejich krásné měděné barvě, plné přírodní ořechové chuti a především žádnému obsahu kofeinu se stále více stává vyhledávanou alternativou bezkofeinových čajů. Z botanického hlediska není Rooibos ani Honeybush pravým čajem, protože nepochází z čajovníku. Tento nevelký keř roste na jediném místě v Jižní Africe nedaleko Kapského Města. Oxidací zelených jehliček Rooibosu vzniká jeho krásná výrazná mahagonová barva stejným procesem jako se zelené čajové lístky proměňují v černé. Chcete-li si připravit čaj Rooibos, jednoduše jej uvařte stejně, jako byste připravovali klasický černý čaj. Po zalití vroucí vodou nechte louhovat 3-5 minut. Pokud máte v oblibě čaj s mlékem, můžete si jej přilít i do Rooibosu. Díky tomu, že je Rooibos přirozeně bez kofeinu, můžete jej pít kdykoli během dne a skvěle si jej užijete i před spaním.