Novinky a recepty

Královské hovězí na víně

Královské hovězí na víně

Den před samotnou konzumací (aby se gulášek hezky táhnul a ingredience se měly čas spojit) zahájíme přípravu a nalejeme si sklenku vína. Samozřejmě proto, abychom zjistili, zda není zkažené a nezničilo nám celý oběd :-). Ve větším hrnci, nejlépe v takovém, který se nepřipaluje, zesklovatíme na oleji cibuli.Pokračovat
 
Jogurtový dresink na řecký způsob

Jogurtový dresink na řecký způsob

Recept na jednoduchý dresink s chutí řeckého koření na Tzatziki k ochucení zeleninového salátu nebo jako příloha k pečenému či grilovanému masu.Pokračovat
 
Tip #16: Sladší chuť zeleniny díky koření

Tip #16: Sladší chuť zeleniny díky koření

Koření při ochucení zeleniny dokáže zázraky. Například skořice dodává pečené mrkvi hřejivý a sladký tón, zatímco muškátový oříšek doplňuje přirozenou sladkost máslové dýně. Experimentujte s různým kořením, abyste zvýraznili vlastní chutě různých druhů zeleniny a dodejte tak zeleninovým pokrmům novou lepší chuť.Pokračovat
 
Testování černých pepřů

Testování černých pepřů

Minulý týden nás oslovila redakce Černých ovcí, zda by s námi mohli natočit krátké povídání o pepřích, jejichž kvalitu testoval časopis dTest. Samotné testování se týkalo baleného mletého a celého černého pepře, především na obsah škodlivých látek a množství piperinu dle vyhlášky 331/1997 Sb.Pokračovat
 
Tip #15: Maso i ryby okořeňte rovnoměrně

Tip #15: Maso i ryby okořeňte rovnoměrně

Aby bylo zajištěno rovnoměrné rozložení chuti, je nezbytné okořenit obě strany masa nebo ryb. Tato jednoduchá technika zajišťuje, že každé sousto bude dochuceno k dokonalosti.Pokračovat
 
Tip #14: Z koření na maso připravte marinádu

Tip #14: Z koření na maso připravte marinádu

Marinování masa směsí koření a bylinek jim nejen dodá chuť, ale také pomůže zjemnit maso. Kyselé složky, jako je citrusová šťáva nebo ocet, rozkládají bílkoviny, díky čemuž dosáhneme křehčího masa. Experimentujte s různými marinádami a dodejte svému masu lahodný šmrnc.Pokračovat
 
Tip #13: Používejte koření na maso i zeleninu

Tip #13: Používejte koření na maso i zeleninu

Koření a kořenící směsi jsou fantastický a jednoduchý způsob, jak dodat masu a zelenině nové hluboké a komplexní chutě. Použijte hotové směsi nebo si vytvořte vlastní směs koření pomocí kombinace různých druhů koření a bylinek.Pokračovat
 
Tip #12: Čerstvé bylinky až na konec

Tip #12: Čerstvé bylinky až na konec

Čerstvé bylinky mají jemnou chuť, kterou můžeme delším vařením zničit. Chcete-li maximalizovat jejich účinek, přidejte čerstvé bylinky na konci procesu vaření nebo na samotný závěr při servírování. Bylinky tak pokrm prozáří svěží chutí, vůní i barvou a pozvednou váš pokrm do nových výšin.Pokračovat
 
Tip #11: Seznamte se s chutí koření

Tip #11: Seznamte se s chutí koření

Každé koření má svůj jedinečný chuťový profil, od zemité a teplé až po citrusovou a štiplavou. Udělejte si čas na prozkoumání a pochopení chuťových vlastností různých koření.Pokračovat
 
Tip #10: Vyvažujte chutě koření

Tip #10: Vyvažujte chutě koření

Dosažení vynikajícího pokrmu zahrnuje souhru různých chuťových vjemů. Vyvážení sladkých, slaných, kyselých a kořeněných prvků může pozvednout váš pokrm z dobrého na výjimečný.Pokračovat
 
Tip #9: Nebojte se koření kombinovat

Tip #9: Nebojte se koření kombinovat

Míchání koření je umění, které vám umožňuje vytvářet vaše vlastní nové chutě. Nebojte se experimentovat s různými kombinacemi koření a vyvinout své vlastní originální směsi. Poznamenejte si příchutě, které máte rádi, a prozkoumejte, s jakými dalšími chutěmi se dobře doplňují.Pokračovat
 
Husa na divoko

Husa na divoko

Husa na divoko není jen receptem, je to zážitek z rustikálně připravené tradiční drůbeže. Jedná se o klasický recept, který kombinuje bohatou chuť husy s výraznými tóny suchého červeného vína a klasickým kořením na divočinu. Tato kombinace dává masu jedinečnou a lahodnou chuť, která je neodolatelná.Pokračovat
 
Tip #8: Koření používejte střídmě

Tip #8: Koření používejte střídmě

Při práci s kořením je rozumné začít s menším množstvím a postupně přidávat, abyste dosáhli požadovaného chuťového profilu. Některá koření dokážou být velmi intenzivní a snadno množství přeženeme a pak může být obtížné chuť napravit. Postupné přidávání koření vám umožní najít dokonalou rovnováhu a zabránit znehodnocení pokrmu.Pokračovat
 
Skořicový domácí likér

Skořicový domácí likér

K přípravě vynikajícího domácího skořicového likéru potřebujete buď dvě tyčinky cejlonské skořice a přibližně 15 celých hřebíčků nebo můžete smíchat lžičku mleté cejlonské skořice a půl lžičky mletého hřebíčku. V obou případech přidáte půl lžičky mletého muškátového oříšku.Pokračovat
 
Tip #7: Koření nejprve ochutnejte

Tip #7: Koření nejprve ochutnejte

Klíčem k dosažení dobře vyvážených chutí je koření před přidáním do pokrmu ochutnat. Díky tomu lépe odhadnete množství, které chcete přidat a vyhnete se tak nedochucenému nebo naopak příliš přechucenému jídlu. Ponořte čistou lžičku do koření a ochutnejte, všímejte si jeho intenzity, sladkosti, slanosti nebo horkosti.Pokračovat
 
Tip #6: Použivejte hmoždíř

Tip #6: Použivejte hmoždíř

Mlýnek na koření je jednoduchý způsob, jak si připravíme mletou variantu koření. Ale ještě lepší smyslový zážitek nám připraví podrcení koření v kamenném nebo litinovém hmoždíři. Tato tradiční metoda jemně drtí koření a zajišťuje, že si uchová své esenciální oleje, což má za následek aromatičtější a jemnější chuť.Pokračovat
 
Tip #5: Koření nejprve opražte

Tip #5: Koření nejprve opražte

Pokud před použitím celé koření opražíme, uvolníme z něj esenciální oleje, čímž se zintenzivní jeho chuť a vůně. Opražení koření je snadné, stačí zahřát suchou pánev na středně mírném ohni a přidat celé koření. Opékejte jej několik minut, dokud nebude voňavé a trochu tmavší barvy.Pokračovat
 
Tip #4: Experimentujte a objevujte nové koření

Tip #4: Experimentujte a objevujte nové koření

Profesionálně namíchané směsi koření jsou skvělým způsobem, jak objevovat světovou kuchyni a nové fantastické recepty a pokrmy. Pečlivě vyladěné směsi koření v sobě vzájemně kombinují jednotlivé chutě do harmonického celku, což vám ušetří námahu s měřením jednotlivých složek koření.Pokračovat
 
Tip #3: Preferujte celé koření před mletým

Tip #3: Preferujte celé koření před mletým

Celé koření má delší trvanlivost a lépe si zachovává chuť než mleté varianty. Pořiďte si kvalitní mlýnek na koření nebo hmoždíř a koření namelte nebo podrťte těsně před použitím. Tak si zajistíte maximální účinek koření a uvolnění všech jeho aromatických složek.Pokračovat
 
Malý indický bochánek

Malý indický bochánek

Co budeme potřebovat: Kurkuma Garam masala / tandoori masala Římský kmín Postup přípravy: Hrníček červené čočky vaříme doměkka, osolíme, přidáme půl lžičky kurkumy a podle chuti římský kmín a půl lžičky koření masala. “Upastujeme” vidličkou. Ozdobíme drcenou chilli papričkou.Pokračovat