Vyluhování octa s bylinkami a kořením je fantastický způsob, jak přidat do dresinků a marinád jedinečnou chuť. Smíchejte ocet s přísadami, jako je česnek, čerstvé bylinky, kuličky pepře nebo sušené chilli vločky ve sterilizované nádobě. Směs necháme několik týdnů louhovat, poté přecedíme. Pokračovat
|
Koření jsou klíčovými ingrediencemi v domácích okurkách a konzervách, které dodávají chuť, hloubku a komplexnost. Experimentujte s kořením, jako jsou hořčičná semínka, koprová semínka, koriandrová semínka, tyčinky skořice nebo hřebíček, abyste si vytvořili své vlastní jedinečné nakládací a konzervační směsi. Pokračovat
|
Tekutý kouř a uzené koření přináší výraznou a lákavou uzenou chuť grilovaným nebo pečeným pokrmům. Hledejte uzenou papriku, uzenou sůl nebo uzené chilli. Tato koření dodávají hloubku a komplexnost a evokují chuť venkovního vaření a grilování. Pokračovat
|
Vypadá to, že po Nuslích už běhá Ježíšek a rozdává dárky . Vlastně to není Ježíšek, ale vy, naši zákazníci, kteří jste pro nás hlasovali v soutěži o provozovnu roku MČ Praha 4. V soutěži jsme se umístili na druhém místě a od pana místostarosty dostali krásného skleněného tučnáka . Pokračovat
|
Při přípravě pikantních pokrmů je důležité vyvážit pálivost jinými chutěmi. Dotek sladkosti, jako je med nebo hnědý cukr, může pomoci zjemnit pikantnost. Alternativně může horko proříznout šplouchnutí kyselosti z citrusové šťávy nebo octa a vytvořit harmonickou rovnováhu chutí. Pokračovat
|
V gastronomickém světě nenajdeme jen klasický černý, bílý nebo zelený pepř, ale můžeme se setkat s doslova desítkami dalších druhů tohoto nejslavnějšího koření. Experimentujte s pepřem sečuánským, malbarským, kampotským, dlouhým, kubebovým a dalšími. Pokračovat
|
Dodejte vaší ranní kávě nebo horké čokoládě dotek exotiky a aromatického bohatství přidáním špetky skořice nebo muškátového oříšku. Toto koření doplňuje chuť těchto nápojů a dodává uklidňující a hřejivý nádech. Nasypte špetku navrch nebo ji zamíchejte pro příjemný začátek dne nebo vylepšení chladného večera. Pokračovat
|
Koření hraje zásadní roli při vytváření chutných domácích polévek a vývarů. Ať už je to přidání bobkových listů a tymiánu do uklidňující kuřecí polévky nebo vaření celého koření, jako je skořice a badyán v bohatém hovězím vývaru, koření vnáší do těchto tekutých základů hloubku a komplexnost. Pokračovat
|
Třtinový cukr ochucený skořicí, kardamomem nebo vanilkou můžete použít jak při pečení sladkých jídel, tak i pro přípravu vynikající kávy, čokolády nebo kakaa. Použít můžete buď naše hotové směsi, nebo si vytvořte vlastní ohraničenou jen vaší fantazií a chuťovými preferencemi. Pokračovat
|
Pozvedněte své koktejly a nápoje infuzí jednoduchých sirupů s kořením. V hrnci smíchejte stejné díly cukru a vody a vařte, dokud se cukr nerozpustí. Pokračovat
|
Přesto, že kari koření patří k nejznámějším indickým směsím koření, neexistuje pevně dané složení. A tak se můžeme na indických trzích nebo i v domácnostech setkat s nekonečnými variantami tohoto legendárního koření. Pokračovat
|
Pozvedněte své pokrmy přidáním másla nebo ghí obohaceného kořením. Rozpusťte máslo nebo ghí na pánvi s kořením, jako je česnek, kmín nebo paprika. Tuk absorbuje chutě a vytváří bohatý a voňavý základ pro vaření nebo dochucení omáček, zeleniny nebo masa. Pokračovat
|
Začíná nejen grilovací sezóna, ale i období komárů, klíšťat a dalšího obtížného hmyzu. To u nás v obchodě poznáme i podle toho, že výrazně stoupne zájem o jinak spíše zimní koření, jako je třeba hřebíček. Pokračovat
|
Ochucené oleje jsou vynikajícím způsobem, jak do vaření začlenit esenci koření a bylinek. Zahřejte neutrální olej, jako je olivový nebo hroznový olej, s požadovaným kořením a bylinkami na mírném ohni. Nechte chutě vyluhovat do oleje, poté sceďte a skladujte. Pokračovat
|
Fíky a husa – kombinace, která možná překvapí. Ale ještě více překvapí, jak dokonalé spojení to je. Husa přináší výraznou chuť lahodného drůbežího masa, která je doplněna sladkou chutí zralých fíků. Připravte se na oslavu chutí, které vás vtáhnou do svého okouzlujícího tance. Pokračovat
|
Často se nás ptáte na kari pastu a jak si ji připravit. Vybavili jsme se proto kořením, miskou a zástěrou a vyzkoušeli jsme si přípravu domácí kari pasty, která by byla vždy po ruce v množství, které spotřebujeme a bez soli.
Existují různé varianty s citrónovou trávou a kafrovými lístky. Pokračovat
|
Kurkuma neboli indický šafrán s tisíci letou tradicí se k nám do Evropy dostal z Asie někdy ve středověku. V ájurvédské medicíně má poetické názvy jako Zlatá bohyně nebo Ta, která vítězí. Pokračovat
|
Následující recept je od naší milé paní zákaznice, které moc děkujeme!
Letošní Velikonoce jsem se rozhodla trochu experimentovat a kromě klasického beránku jsem si vymyslela slaný dort. Protože přijede velká část naší rodiny ze Slovenska, tak nechci nechat nic náhodě a raději jsem svůj výmysl vyzkoušela už tento víkend. Pokračovat
|
Naše milá paní zákaznice Klára Navrátilová nám zaslala zajímavý recept na u nás neznámé tradiční maďarské jídlo, kterému se říká tokáň. Moc děkujeme a jdeme vařít :-).
Pepřový tokáň
V názvu tohoto pokrmu rozumíme slovu „pepř“, ale tokáň je záhadou. Nikdo přesně neví, co to vlastně je, ale všichni ho vaří. Pokračovat
|
Malou domácí paštičku s bourbonským pepřem, který je příjemně aromatický, voní jak piniové oříšky a navíc je úžasně pálivý, zvládnete připravit do 30 minut. Paštiky a pomazánky jsou skvělé na experimentování s kořením a surovinami. Další pepřový tip na tento týden tak nebylo možné vybrat jinak. Pokračovat
|