Spaghetti aglio, olio e peperoncini, neboli těstoviny s česnekem, olejem a chilli, které patří dnes k nejznámějším italským pokrmům, původně začaly svůj život jen jako těstoviny s česnekem a olejem chudých neapolčanů, kteří si nemohli dovolit variantu špaget se škeblemi jako bohatí měšťané.
Později se ve skromné misce těstovin s česnekem objevily ještě chilli papričky a dnes je tento recept slavnější, než jeho luxusní předchůdce s mořskými plody.
S Neapolí a špagetami je spojena ještě jedna událost, která překročila hranice Itálie. V 18. století za vlády Ferdinanda IV., známého gurmána, se špagety jedly rukama, což si dovedete představit, že byla poměrně nepraktická záležitost. Zvláště, když se na stole objevila varianta s rajčatovou omáčkou. Na přání tohoto neapolského vládce jeho komorník zdokonalil tehdy používané vidličky se dvěma hroty na čtyřhroté, se kterými se špagety mnohem lépe natáčely a konzumovaly bez použití rukou.
Recept pro 4 osoby:
- ¾ balíčku špaget
- 4 polévkové lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku
- 2 polévkové lžíce koření Aglio peproncini
- hladkolistá petrželka
Špagety uvaříme dle návodu na obalu. Mezitím na hlubší pánvi nebo v hrnci rozehřejeme asi 4 polévkové lžíce olivového oleje a minutku necháme rozpálit. Potom vložíme na plátky pokrájené 3 stroužky česneku, přidáme koření Aglio peproncini a pořádně zamícháme, aby se nám česnek i koření nepřismahlo. Přidáme nadrobno nakrájenou petrželku a na závěr vše smícháme se scezenými uvařenými špagetami.