Spaghetti aglio, olio e peperoncini

 Spaghetti aglio, olio e peperoncini
 

Spaghetti aglio, olio e peperoncini, neboli těstoviny s česnekem, olejem a chilli, které patří dnes k nejznámějším italským pokrmům, původně začaly svůj život jen jako těstoviny s česnekem a olejem chudých neapolčanů, kteří si nemohli dovolit variantu špaget se škeblemi jako bohatí měšťané.

Později se ve skromné misce těstovin s česnekem objevily ještě chilli papričky a dnes je tento recept slavnější, než jeho luxusní předchůdce s mořskými plody.

S Neapolí a špagetami je spojena ještě jedna událost, která překročila hranice Itálie. V 18. století za vlády Ferdinanda IV., známého gurmána, se špagety jedly rukama, což si dovedete představit, že byla poměrně nepraktická záležitost. Zvláště, když se na stole objevila varianta s rajčatovou omáčkou. Na přání tohoto neapolského vládce jeho komorník zdokonalil tehdy používané vidličky se dvěma hroty na čtyřhroté, se kterými se špagety mnohem lépe natáčely a konzumovaly bez použití rukou.


Recept pro 4 osoby:

  • ¾ balíčku špaget
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce koření Aglio peproncini
  • hladkolistá petrželka

Špagety uvaříme dle návodu na obalu. Mezitím na hlubší pánvi nebo v hrnci rozehřejeme asi 4 polévkové lžíce olivového oleje a minutku necháme rozpálit. Potom vložíme na plátky pokrájené 3 stroužky česneku, přidáme koření Aglio peproncini a pořádně zamícháme, aby se nám česnek i koření nepřismahlo. Přidáme nadrobno nakrájenou petrželku a na závěr vše smícháme se scezenými uvařenými špagetami.