Sůl dusitanová bez jódu
Balení 500 g 45 Kč koupit Balení 1 kg 85 Kč koupit
 
Zboží je skladem v e-shopu a na prodejně Nuselská 10, Praha 4
Jednotková cena: 10 Kč/ 100 g
Dusitanová sůl bez jódu
 

Dusitanová sůl bez jódu / Koření

Když se řekne praganda, rychlosůl nebo nakládací sůl, jedná se vždy o totéž – speciální směs soli s dusitanem sodným, která se používá při zpracování masa. Její hlavní úlohou je zamezit růstu bakterií, především těch, které mohou způsobit botulismus, a zároveň udržet maso krásně růžové. Díky tomu je nenahraditelná při domácím nakládání masa, výrobě uzenin, klobás nebo šunky.

Jak dusitanová sůl funguje?

Běžná sůl sice maso ochutí a pomůže ho konzervovat, ale praganda obsahuje dusitan sodný, který má navíc antibakteriální účinky a zabraňuje oxidaci tuků. Díky němu mají uzené maso a klobásy nejen lepší trvanlivost, ale i intenzivnější chuť a vůni.

Jak s dusitanovou solí pracovat?

Dávkování je důležité, protože dusitan není určen ke konzumaci ve velkém množství. Doporučené množství je:

  • 20–22 g dusitanové soli na 1 kg masa při běžném nakládání
  • Při výrobě láku na nakládání masa cca 100 g na 1 litr vody

Dusitanová sůl se používá do všech typů uzených a nakládaných mas, domácích klobás, salámů a paštik. Oproti běžné soli přispívá k lepší konzistenci, chuti a charakteristickému růžovému zbarvení.

Tip na závěr

Pokud plánujete domácí nakládání masa na uzení, zkuste klasický solný lák s pragandou. Na litr vody použijte 100 g dusitanové soli, bobkový list, nové koření a česnek, zalijte maso a nechte v chladu několik dní odležet. Výsledkem bude dokonale proleželé maso připravené k uzení nebo pomalému pečení.

Doporučené dávkování 20 - 22 gramů dusitanové soli na 1 kg masa, nebo dle receptury. Na výrobu láku pro nakladání masa se použije cca. 100 g na 1 litr vody
Recept Příprava masa na uzení: Vychlazené a nasolené maso zalijeme lákem s dusitanovou solí a necháme ležet 5-7 dnů v chladu. Každý druhý den doporučujeme maso překládat.

Příprava masa pro výrobu klobás: Maso promícháme se solí a necháme ležet 1-2 dny. Poté přidáme koření a případně další přísady, promícháme a plníme do střev.
Etiketa pro dusitanovou sůl bez jódu
 
Dusitanová sůl nabízíme v těchto variantách
 
Jak se dusitanová sůl řekne:
jiné názvy: rychlosůl, praganda, nakládací sůl

Kde koupím dusitanovou sůl bez jódu?

Nejenom dusitanovou sůl bez jódu, ale i další různé koření, kávu, čaj a různé laskominy koupíte v našem obchodě Království chuti v Praze, Nuselská 10.

Rodinný obchod Království chuti manželů Michaely a Jana Schneedorferových je největším kamenným specializovaným obchodem s kořením v České republice, ve kterém naleznete přes 300 druhů čerstvého koření a nepočítaně různých bylinek, pražené kávy, čajů, ořechů, sušených plodů a dalších laskomin, včetně dusitanové soli bez jódu.

Při vstupu do tohoto nenápadného krámku vás napadne, že snad ani nejste v obchodě, ale spíše v unikátním muzeu, protože veškerý sortiment je dostupný ve velkých skleněných dózách a tak si jej můžete před nákupem důkladně prohlédnout a přivonět. Mnoho zákazníků také přivítá, že lze koření zakoupit v téměř libovolném množství a mohou tak směle v kuchyni experimentovat s novými neznámými chutěmi. Samozřejmostí je rovněž bezobalový nákup do přinesených kořenek, dóz nebo sáčků. Standardně veškeré zboží balíme do kvalitních plastových ZIP sáčků s možností opakovatelného uzavírání, ale na přání vám rádi produkty zabalíme do papírových sáčků.

Pořídit si zde můžete rovněž doplňky jako např. mlýnky na kávu i koření, kořenky, kávovary typu french press a mocca a nepřeberný výběr plechových dóz na čaj, kávu a další potraviny.

Veškerý sortiment je též dostupný v internetovém obchodě s doručením po celé České republice od 69 Kč.

Kontakty a otevírací doba obchodu | Více informací o dopravě