Ah, jehněčí! Tahle delikatesa má v kuchyni zvláštní místo. Je to ten druh masa, který, když je připraven správně, dokáže proměnit i jen tak obyčejnou neděli ve slavnostní hostinu. Pro přípravu výjimečného jehněčího dnes sáhneme po našem oblíbeném koření Jehněčí a skopové a zkombinujeme ho s čerstvými bylinkami a česnekem. Představte si, jak se spojí vůně rozmarýnu a česneku s intenzivní chutí tohoto koření, a vytvoří se tak dokonalý symfonický orchestr chutí.
Co budeme potřebovat:
- 1,5 kg jehněčí kýty
- 3 polévkové lžíce koření Jehněčí a skopové
- 4 stroužky česneku
- 2 polévkové lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce jablečného octa
- olivový olej
- sůl
Jak na to:
- Předehřejte troubu na 190 °C. Jehněčí kýtu omyjte a osušte papírovými ručníky.
- Stroužky česneku oloupejte a prolisujte.
- V malé misce smíchejte česnek, koření Jehněčí a skopové a sůl s olivovým olejem, abyste vytvořili marinádu. Tuto směs rovnoměrně potřete po celé jehněčí kýtě.
- Jehněčí kýtu umístěte do pekáče, podlijte cca. 250 ml vody a přikryjte víkem nebo alobalem.
- Pečte v předehřáté troubě přibližně 1 hodinu.
- Před dokončením pečení smíchejte olivový olej s medem, jablečným octem a nasekaným rozmarýnem a tuto směs potřete na jehněčí. Pokud je třeba, podlijte vodou a pečte dalších 30 minut, dokud se na povrchu nevytvoří krásná karamelizovaná krusta.
- Nechte maso před krájením odpočinout 10 minut a můžete servírovat.