Recept na pikantní kuře Piri-piri

 
Pikantní kuře Piri-piri
Pikantní kuře Piri-piri
Pikantní kuře Piri-piriSměs koření Piri-piri obsahuje chilli papričky , cibuli, česnek, kerblík, červenou sladkou papriku, černý pepř a mořskou sůl.
Pikantní kuře Piri-piri
Pikantní kuře Piri-piriNejprve si smícháním olivového oleje, citronové či limetkové šťávy a směsi koření Piri-piri připravíte marinádu.
Pikantní kuře Piri-piri
Pikantní kuře Piri-piriMarinádou důkladně potřete kuřecí stehýnka, křidýlka nebo na kousky nakrájená kuřecích prsa.
Pikantní kuře Piri-piri
Pikantní kuře Piri-piriJako příloha se obvykle podává chléb, opečené brambory, rýže a nebo třeba jen zeleninový salát.
 

Piri-piri je portugalská ostrá směs koření, jejímž základem jsou chilli papričky. Původně se omáčka Piri-piri připravovala z africké odrůdy velmi ostrých divoce rostoucích chilli papriček Piri-piri, které se též nazývají Africké ptačí oko. Díky Portugalcům se tato směs koření rozšířila nejen po Africe, ale i do Indie a samozřejmě do Evropy. Kromě zmíněných chilli papriček tato směs ještě obsahuje cibuli, česnek, kerblík, červenou sladkou papriku, černý pepř a sůl. Koření Piri-piri můžete použít na všechny druhy masa a ryb, ale nemusíte se bát jej přidat i do těstovin nebo salátů. Asi nejtradičnější recept je portugalské Piri-piri kuře. Kromě skvělé chuti vás určitě potěší i jednoduchost přípravy.

Recept kuře Piri-piri

Nejprve si smícháním olivového oleje, citronové či limetkové šťávy a směsi koření Piri-piri připravíte marinádu. Protože naše směs koření obsahuje vyvážený poměr všech ingrediencí, včetně mořské soli, nemusíte již nic dalšího přidávat. Marinádou důkladně potřete kuřecí stehýnka, křidýlka nebo na kousky nakrájená kuřecích prsa. Nechte hodinku maso i sebe odpočinout a pak vložte marinované kuře do vyhřáté trouby nebo na gril. Jako příloha se obvykle podává chléb, opečené brambory, rýže a nebo třeba jen zeleninový salát.