12. února 2017
Ať už připravujete smažené kuře, obalované ryby nebo zeleninové lívanečky, přidejte koření přímo do směsi na obalování. Přidáním papriky, kajenského pepře, sušeného česneku nebo třeba směsi koření na hot wings umocníte celkový chuťový zážitek z každého křupavého sousta. Pokračovat
|
11. února 2017
Dnes jsme si ve Víkendovém Radiožurnálu povídali s Patricií Strouhalovou především o koření, které nás v zimě zahřeje nebo nám posílí imunitu. V zimním jídelníčku by tak měla mít své pevné místo nejen známá a oblíbená skořice, hřebíček či pepř, ale i zázračná kurkuma, exotický kardamom i římský kmín a samozřejmě chilli papričky. Pokračovat
|
10. února 2017
Valentýn se u nás rychle ujal a každý se snaží ulovit to své srdce a potěšit milovanou osobu, případně osoby. Láska prochází žaludkem a má ráda překvapení a svátek zamilovaných je tak ideální chvíle na důkaz lásky a to pěkně ostrý :-). Pokračovat
|
8. února 2017
Pečení nebo dušení zeleniny je skvělý způsob, jak zintenzivnit její chuť a když přidáme koření, posuneme chuťový zážitek na další úroveň. Jednoduše před tepelnou úpravou posypte zeleninu oblíbeným kořením. Tato technika umožňují koření rozvinutou v teple trouby své aroma a dodá zelenině hloubku, komplexnost a nádhernou vůni. Pokračovat
|
5. února 2017
Když se řekne paprika, tak se snad všem vybaví Maďarsko. Recept na maďarský guláš jsme pro vás přichystali na jiném místě a tentokrát si uvaříme jiné tradiční maďarské jídlo - Halászlé, nebo-li rybí polévku (halász- ryba, léves - polévka).
Základem této polévky je kapr, sumec nebo candát. Pokračovat
|
2. února 2017
Podle vědeckých předpokladů byla první vyšlechtěná paprika pálivá a semena této prapapriky se objevila již v 7 tisícíletí př. n. l. na území Mexika. Kryštof Kolumbus, který ji považoval za drahý černý pepř, si papriku přibalil cestou z Nového světa a díky španělským a portugalským mořeplavcům se pak sladká paprika během 15. Pokračovat
|
31. ledna 2017
Den před samotnou konzumací (aby se gulášek hezky táhnul a ingredience se měly čas spojit) zahájíme přípravu a nalejeme si sklenku vína. Samozřejmě proto, abychom zjistili, zda není zkažené a nezničilo nám celý oběd :-).
Ve větším hrnci, nejlépe v takovém, který se nepřipaluje, zesklovatíme na oleji cibuli. Pokračovat
|
30. ledna 2017
Recept na jednoduchý dresink s chutí řeckého koření na Tzatziki k ochucení zeleninového salátu nebo jako příloha k pečenému či grilovanému masu. Pokračovat
|
20. ledna 2017
Koření při ochucení zeleniny dokáže zázraky. Například skořice dodává pečené mrkvi hřejivý a sladký tón, zatímco muškátový oříšek doplňuje přirozenou sladkost máslové dýně. Experimentujte s různým kořením, abyste zvýraznili vlastní chutě různých druhů zeleniny a dodejte tak zeleninovým pokrmům novou lepší chuť. Pokračovat
|
18. ledna 2017
Minulý týden nás oslovila redakce Černých ovcí, zda by s námi mohli natočit krátké povídání o pepřích, jejichž kvalitu testoval časopis dTest. Samotné testování se týkalo baleného mletého a celého černého pepře, především na obsah škodlivých látek a množství piperinu dle vyhlášky 331/1997 Sb. Pokračovat
|
5. ledna 2017
Aby bylo zajištěno rovnoměrné rozložení chuti, je nezbytné okořenit obě strany masa nebo ryb. Tato jednoduchá technika zajišťuje, že každé sousto bude dochuceno k dokonalosti. Pokračovat
|
23. prosince 2016
Někdy stačí maso jen posypat kořením a hned putuje na pánev nebo gril. Funguje to, hlavně když použijete hrubou intenzivní směs koření typu dry rub – tedy suché koření vetřené přímo do masa. Ale pokud máte čas, stojí za to jít o krok dál a pěkně naložit maso do marinády. Pokračovat
|
20. prosince 2016
Koření a kořenící směsi jsou fantastický a jednoduchý způsob, jak dodat masu a zelenině nové hluboké a komplexní chutě. Použijte hotové směsi nebo si vytvořte vlastní směs koření pomocí kombinace různých druhů koření a bylinek. Pokračovat
|
5. prosince 2016
Čerstvé bylinky mají jemnou chuť, kterou můžeme delším vařením zničit. Chcete-li maximalizovat jejich účinek, přidejte čerstvé bylinky na konci procesu vaření nebo na samotný závěr při servírování. Bylinky tak pokrm prozáří svěží chutí, vůní i barvou a pozvednou váš pokrm do nových výšin. Pokračovat
|
1. prosince 2016
Každé koření má svůj jedinečný chuťový profil, od zemité a teplé až po citrusovou a štiplavou. Udělejte si čas na prozkoumání a pochopení chuťových vlastností různých koření. Pokračovat
|
30. listopadu 2016
Dosažení vynikajícího pokrmu zahrnuje souhru různých chuťových vjemů. Vyvážení sladkých, slaných, kyselých a kořeněných prvků může pozvednout váš pokrm z dobrého na výjimečný. Pokračovat
|
30. října 2016
Míchání koření je umění, které vám umožňuje vytvářet vaše vlastní nové chutě. Nebojte se experimentovat s různými kombinacemi koření a vyvinout své vlastní originální směsi. Poznamenejte si příchutě, které máte rádi, a prozkoumejte, s jakými dalšími chutěmi se dobře doplňují. Pokračovat
|
29. října 2016
Husa na divoko není jen receptem, je to zážitek z rustikálně připravené tradiční drůbeže. Jedná se o klasický recept, který kombinuje bohatou chuť husy s výraznými tóny suchého červeného vína a klasickým kořením na divočinu. Tato kombinace dává masu jedinečnou a lahodnou chuť, která je neodolatelná. Pokračovat
|
22. října 2016
Při práci s kořením je rozumné začít s menším množstvím a postupně přidávat, abyste dosáhli požadovaného chuťového profilu. Některá koření dokážou být velmi intenzivní a snadno množství přeženeme a pak může být obtížné chuť napravit. Postupné přidávání koření vám umožní najít dokonalou rovnováhu a zabránit znehodnocení pokrmu. Pokračovat
|
14. října 2016
K přípravě vynikajícího domácího skořicového likéru potřebujete buď dvě tyčinky cejlonské skořice a přibližně 15 celých hřebíčků nebo můžete smíchat lžičku mleté cejlonské skořice a půl lžičky mletého hřebíčku. V obou případech přidáte půl lžičky mletého muškátového oříšku. Pokračovat
|