Novinky a recepty

Rozhovor nejen o zimním koření

Rozhovor nejen o zimním koření

Dnes jsme si ve Víkendovém Radiožurnálu povídali s Patricií Strouhalovou především o koření, které nás v zimě zahřeje nebo nám posílí imunitu. V zimním jídelníčku by tak měla mít své pevné místo nejen známá a oblíbená skořice, hřebíček či pepř, ale i zázračná kurkuma, exotický kardamom i římský kmín a samozřejmě chilli papričky.Pokračovat
 
Ostrý Valentýn

Ostrý Valentýn

Valentýn se u nás rychle ujal a každý se snaží ulovit to své srdce a potěšit milovanou osobu, případně osoby. Láska prochází žaludkem a má ráda překvapení a svátek zamilovaných je tak ideální chvíle na důkaz lásky a to pěkně ostrý :-).Pokračovat
 
Tip #17: Koření na pečenou zeleninu

Tip #17: Koření na pečenou zeleninu

Pečení nebo dušení zeleniny je skvělý způsob, jak zintenzivnit její chuť a když přidáme koření, posuneme chuťový zážitek na další úroveň. Jednoduše před tepelnou úpravou posypte zeleninu oblíbeným kořením. Tato technika umožňují koření rozvinutou v teple trouby své aroma a dodá zelenině hloubku, komplexnost a nádhernou vůni.Pokračovat
 
Halászlé - maďarská rybí polévka

Halászlé - maďarská rybí polévka

Když se řekne paprika, tak se snad všem vybaví Maďarsko. Recept na maďarský guláš jsme pro vás přichystali na jiném místě a tentokrát si uvaříme jiné tradiční maďarské jídlo - Halászlé, nebo-li rybí polévku (halász- ryba, léves - polévka). Základem této polévky je kapr, sumec nebo candát.Pokračovat
 
Velká papriková revoluce

Velká papriková revoluce

Podle vědeckých předpokladů byla první vyšlechtěná paprika pálivá a semena této prapapriky se objevila již v 7 tisícíletí př. n. l. na území Mexika. Kryštof Kolumbus, který ji považoval za drahý černý pepř, si papriku přibalil cestou z Nového světa a díky španělským a portugalským mořeplavcům se pak sladká paprika během 15.Pokračovat
 
Královské hovězí na víně

Královské hovězí na víně

Den před samotnou konzumací (aby se gulášek hezky táhnul a ingredience se měly čas spojit) zahájíme přípravu a nalejeme si sklenku vína. Samozřejmě proto, abychom zjistili, zda není zkažené a nezničilo nám celý oběd :-). Ve větším hrnci, nejlépe v takovém, který se nepřipaluje, zesklovatíme na oleji cibuli.Pokračovat
 
Jogurtový dresink na řecký způsob

Jogurtový dresink na řecký způsob

Recept na jednoduchý dresink s chutí řeckého koření na Tzatziki k ochucení zeleninového salátu nebo jako příloha k pečenému či grilovanému masu.Pokračovat
 
Tip #16: Sladší chuť zeleniny díky koření

Tip #16: Sladší chuť zeleniny díky koření

Koření při ochucení zeleniny dokáže zázraky. Například skořice dodává pečené mrkvi hřejivý a sladký tón, zatímco muškátový oříšek doplňuje přirozenou sladkost máslové dýně. Experimentujte s různým kořením, abyste zvýraznili vlastní chutě různých druhů zeleniny a dodejte tak zeleninovým pokrmům novou lepší chuť.Pokračovat
 
Testování černých pepřů

Testování černých pepřů

Minulý týden nás oslovila redakce Černých ovcí, zda by s námi mohli natočit krátké povídání o pepřích, jejichž kvalitu testoval časopis dTest. Samotné testování se týkalo baleného mletého a celého černého pepře, především na obsah škodlivých látek a množství piperinu dle vyhlášky 331/1997 Sb.Pokračovat
 
Tip #15: Maso i ryby okořeňte rovnoměrně

Tip #15: Maso i ryby okořeňte rovnoměrně

Aby bylo zajištěno rovnoměrné rozložení chuti, je nezbytné okořenit obě strany masa nebo ryb. Tato jednoduchá technika zajišťuje, že každé sousto bude dochuceno k dokonalosti.Pokračovat
 
Tip #14: Z koření na maso připravte marinádu

Tip #14: Z koření na maso připravte marinádu

Někdy stačí maso jen posypat kořením a hned putuje na pánev nebo gril. Funguje to, hlavně když použijete hrubou intenzivní směs koření typu dry rub – tedy suché koření vetřené přímo do masa. Ale pokud máte čas, stojí za to jít o krok dál a pěkně naložit maso do marinády.Pokračovat
 
Tip #13: Používejte koření na maso i zeleninu

Tip #13: Používejte koření na maso i zeleninu

Koření a kořenící směsi jsou fantastický a jednoduchý způsob, jak dodat masu a zelenině nové hluboké a komplexní chutě. Použijte hotové směsi nebo si vytvořte vlastní směs koření pomocí kombinace různých druhů koření a bylinek.Pokračovat
 
Tip #12: Čerstvé bylinky až na konec

Tip #12: Čerstvé bylinky až na konec

Čerstvé bylinky mají jemnou chuť, kterou můžeme delším vařením zničit. Chcete-li maximalizovat jejich účinek, přidejte čerstvé bylinky na konci procesu vaření nebo na samotný závěr při servírování. Bylinky tak pokrm prozáří svěží chutí, vůní i barvou a pozvednou váš pokrm do nových výšin.Pokračovat
 
Tip #11: Seznamte se s chutí koření

Tip #11: Seznamte se s chutí koření

Každé koření má svůj jedinečný chuťový profil, od zemité a teplé až po citrusovou a štiplavou. Udělejte si čas na prozkoumání a pochopení chuťových vlastností různých koření.Pokračovat
 
Tip #10: Vyvažujte chutě koření

Tip #10: Vyvažujte chutě koření

Dosažení vynikajícího pokrmu zahrnuje souhru různých chuťových vjemů. Vyvážení sladkých, slaných, kyselých a kořeněných prvků může pozvednout váš pokrm z dobrého na výjimečný.Pokračovat
 
Tip #9: Nebojte se koření kombinovat

Tip #9: Nebojte se koření kombinovat

Míchání koření je umění, které vám umožňuje vytvářet vaše vlastní nové chutě. Nebojte se experimentovat s různými kombinacemi koření a vyvinout své vlastní originální směsi. Poznamenejte si příchutě, které máte rádi, a prozkoumejte, s jakými dalšími chutěmi se dobře doplňují.Pokračovat
 
Husa na divoko

Husa na divoko

Husa na divoko není jen receptem, je to zážitek z rustikálně připravené tradiční drůbeže. Jedná se o klasický recept, který kombinuje bohatou chuť husy s výraznými tóny suchého červeného vína a klasickým kořením na divočinu. Tato kombinace dává masu jedinečnou a lahodnou chuť, která je neodolatelná.Pokračovat
 
Tip #8: Koření používejte střídmě

Tip #8: Koření používejte střídmě

Při práci s kořením je rozumné začít s menším množstvím a postupně přidávat, abyste dosáhli požadovaného chuťového profilu. Některá koření dokážou být velmi intenzivní a snadno množství přeženeme a pak může být obtížné chuť napravit. Postupné přidávání koření vám umožní najít dokonalou rovnováhu a zabránit znehodnocení pokrmu.Pokračovat
 
Skořicový domácí likér

Skořicový domácí likér

K přípravě vynikajícího domácího skořicového likéru potřebujete buď dvě tyčinky cejlonské skořice a přibližně 15 celých hřebíčků nebo můžete smíchat lžičku mleté cejlonské skořice a půl lžičky mletého hřebíčku. V obou případech přidáte půl lžičky mletého muškátového oříšku.Pokračovat
 
Tip #7: Koření nejprve ochutnejte

Tip #7: Koření nejprve ochutnejte

Klíčem k dosažení dobře vyvážených chutí je koření před přidáním do pokrmu ochutnat. Díky tomu lépe odhadnete množství, které chcete přidat a vyhnete se tak nedochucenému nebo naopak příliš přechucenému jídlu. Ponořte čistou lžičku do koření a ochutnejte, všímejte si jeho intenzity, sladkosti, slanosti nebo horkosti.Pokračovat