Káva bez kofeinu

Tato káva bez kofeinu se vyrábá z kolumbijské kávy, která vyniká jemnou kyselostí a o něco intenzivnější hořkou příchutí s výraznou nasládlostí. Vůně kávy je po medu, lékořici, tmavém chlebu, pomerančích a třešních, v pozadí nalezneme kouřové a zemité vůně. Tato bezkofeinová káva je  vyrobena tzv. "mokrou" metodou nebo-li metodou Swiss Water

Jak se bezkofeinová káva vyrábí?

Nejběžnější metodou, tzv. nepřímá, je odstraňování kofeinu pomocí organických rozpouštědel. V prvním kroku se zelené zrno napaří vodními párami, aby zvětšilo svůj objem a rozevřelo se. To umožní lehčí průnik a kontakt rozpouštědla, které na sebe váže kofeinen. Následně se rozpouštědlo s kofeinem oddělí od zrna, které se opět napařuje, tentokrát ale za účelem odstranění i případných zbytků rozpouštědla. Tento proces se opakuje až do odstranění posledních stop rozpouštědel. Poté následuje sušení zrn.

Dalším způsobem odstranění kofeinu je tzv. „mokrá“ metoda. Tato cesta je poměrně nákladná. Zrno je nejprve namáčeno ve vodě za účelem vyluhování kofeinu. Ten se z vody odstraňuje na aktivovaných uhlíkových filtrech a pak se zrna suší ve speciálních nádrží. Voda, ve které jsou kávová zrna louhována, sebou strhává i část vonných látek. Zbytková voda s těmito vonnými látkami se odpařením zredukuje na koncentrát, kterým se zrna na závěr procesu postříkají.

Kávu vám nameleme

Mlít či nemlít? To je, oč tu běží.

Naši kávu prodáváme zrnkovou, nemletou, protože právě v celých zrnech si nejdéle uchovává svoji čerstvost, vůni i chuť. Když si ji namelete až těsně před přípravou, odmění vás bohatým aroma a plnou chutí přesně tak, jak to má správná káva mít. Pokud ale mlýnek nemáte nebo si přejete, abychom to udělali za vás, rádi vám kávu těsně před expedicí nameleme. Jen prosím do poznámky v objednávce napište, jakým způsobem kávu připravujete (espresso, turecká káva, french press, moka konvička, překapávaná…). Na tom totiž závisí správná hrubost mletí, která ovlivní výslednou chuť vašeho šálku.

Doporučené dávkování Na jeden šálek doporučujeme 7 g bezkofeinové kávy. Balení 50 gramů vám tedy postačí k přípravě 7 šálků.
Datum minimální trvanlivosti 31. 10. 2026
Země původu Kolumbie