S kořením sumach se nejčastěji setkáme v podobě červeného prášku s nakysle citronovou chutí a vůní, který se vyrábí z bobulí škumpy neboli sumachu. Sumach se převážně pěstuje a divoce roste v Itálii a na Středním východě. Toto červené koření je základní složkou arabské kuchyně a objevíme jej v receptech na Sicílii, v Íránu, Sýrii, Turecku nebo Libanonu. Tyto kuchyně jej používají raději než citron nebo ocet, protože není tak ostrý.
Chuť sumachu velmi dobře ladí s rajčaty nebo avokádem a smíchaný s oregánem, paprikou a pepřem je vynikající pro ochucení pečeného jehněčího a dalšího masa. Lehké poprášení sumachem výrazně zlepší chuť grilovaných ryb a drůbeže.
A samozřejmě nesmíme zapomenout na za'atar , který se vyrábí smícháním tymiánu, opékaných sezamových semen, sumachu ,petržele, oregana a soli. Za'atar se obvykle smíchá s olivovým olejem, do kterého se namáčí opečený chléb. Vyzkoušejme originální chuť sumachu třeba při přípravě nedělního oběda.