Glutasůl / Koření
Glutasůl je směs soli a glutamanu sodného (glutamátu), která zvýrazní přirozenou chuť vašich pokrmů. Skvěle se hodí na dochucení masa, omáček, polévek nebo dalších jídel, která potřebují trochu povzbudit chuťový profil.
Na co se glutasůl používá?
Tato přísada je univerzální pomocník, který má široké využití a použít ji můžeme např. na:
- Maso – ochuťte grilované, pečené nebo dušené maso pro plnější a výraznější chuť.
- Omáčky a polévky – přidejte špetku pro dokonale vyvážený chuťový zážitek.
- Zelenina – zkuste ji na grilovanou zeleninu nebo brambory, které díky ní získají jemnější a bohatší chuť.
Glutasůl a asijská kuchyně
Glutasůl je nepostradatelný pomocník v asijské kuchyni, kde se využívá k dosažení intenzivní umami chuti. Tato chuť, často popisovaná jako "masitá" nebo "plná", je charakteristická pro mnoho pokrmů, jako jsou smažené nudle, rýžové pokrmy nebo stir-fry směsi. Glutasůl je také oblíbený v polévkách, například ve pho, ramenu nebo wontonové polévce, kde zvýrazňuje chuť vývaru. Skvěle se hodí i do omáček, marinád a restované zeleniny. Stačí malé množství a vaše jídlo získá autentickou chuť, kterou znáte z asijských restaurací. Pokud milujete experimentování, glutasůl vám pomůže vytvořit dokonalé pokrmy inspirované Japonskem, Čínou, Thajskem nebo Vietnamem.
Jak s glutasolí pracovat?
Použití je snadné. Směs přidejte na začátku vaření, aby se mohla dobře spojit s ostatními ingrediencemi, nebo ji použijte na závěr k finálnímu dochucení. Mějte ale na paměti, že obsahuje sůl, takže pokrmy už dosolujte jen opatrně. Pokud se chystáte připravit větší množství potraviny, doporučujeme si nejprve na menším množství odladit poměr a až potom se vrhnout na finální výrobu.
Je glutamát škodlivý?
Glutaman sodný je odborníky, jako je Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) nebo Světová zdravotnická organizace (WHO), při běžném používání považován za bezpečnou ingredienci. Glutamát se přirozeně vyskytuje například v rajčatech, parmezánu nebo houbách a přirozeně zvýrazňuje jejich chuť. I když je tato složka obecně bezpečná, doporučuje se používat ji v přiměřeném množství (ostatně jako kteroukoliv jinou potravinu). Pro citlivé jedince je vhodné nejprve vyzkoušet menší dávku, ale většina lidí může glutasůl používat bez jakýchkoliv potíží.
Doporučené dávkování
2 čajové lžičky na 1 kg masa
Zajímavost
Syndrom čínské restaurace
Termín "syndrom čínské restaurace" vznikl v 60. letech, když si lidé začali stěžovat na nepříjemné pocity, jako jsou bolesti hlavy, návaly horka nebo ztuhlost svalů, po konzumaci jídel z čínských restaurací. Tyto příznaky byly tehdy přičítány přítomnosti glutamanu sodného v pokrmech. Moderní věda však neprokázala, že by glutamát u většiny lidí vyvolával zdravotní problémy. Studie ukázaly, že při běžné konzumaci v jídle je glutamát bezpečný a že příznaky popisované u syndromu mohly být způsobeny jinými faktory, například přejedením, vysokým obsahem soli nebo individuální citlivostí. Syndrom čínské restaurace je tak spíše mýtem, který zůstal v povědomí lidí, i když vědecké důkazy jeho existenci nepotvrzují.
Země původu
Česká republika
Etiketa pro glutasůl
Označte si své dózy stylovou etiketou na hnědé odolné samolepce. K tomu navíc dostanete i etiketu s popisem a složením, kterou rovněž můžete na dózy nalepit. Nebo si z těchto etiket vytvořte vlastní katalog oblíbených produktů.
Více informací
Dávkování glutasoli
Narazili jste v receptu na glutasůl a nevíte jaké množství odměřit? Připravili jsme pro vás tabulku s nejběžnějším dávkováním.
Zarovnaná čajová lžička | 6 g |
Vrchovatá čajová lžička | 8 g |
Zarovnaná polévková lžíce | 19 g |
Vrchovatá polévková lžíce | 25 g |
Míry jsou samozřejmě přibližné a vždy platí, že byste glutasoli měli dávat dle svých vlastních chuťových preferencí. My doporučujeme 2 čajové lžičky na 1 kg masa.
Jak se glutasůl řekne:
jiné názvy:
|
Wej-su, wei-su
|
Druh kuchyně, ve které se glutasůl s oblibou používá
Na co se glutasůl většinou používá
Kde koupím glutasůl?
Nejenom glutasůl, ale i další různé koření, kávu, čaj a různé laskominy koupíte v našem obchodě Království chuti v Praze, Nuselská 10.
Rodinný obchod Království chuti manželů Michaely a Jana Schneedorferových je největším kamenným specializovaným obchodem s kořením v České republice, ve kterém naleznete přes 300 druhů čerstvého koření a nepočítaně různých bylinek, pražené kávy, čajů, ořechů, sušených plodů a dalších laskomin, včetně glutasoli.
Při vstupu do tohoto nenápadného krámku vás napadne, že snad ani nejste v obchodě, ale spíše v unikátním muzeu, protože veškerý sortiment je dostupný ve velkých skleněných dózách a tak si jej můžete před nákupem důkladně prohlédnout a přivonět. Mnoho zákazníků také přivítá, že lze koření zakoupit v téměř libovolném množství a mohou tak směle v kuchyni experimentovat s novými neznámými chutěmi. Samozřejmostí je rovněž bezobalový nákup do přinesených kořenek, dóz nebo sáčků. Standardně veškeré zboží balíme do kvalitních plastových ZIP sáčků s možností opakovatelného uzavírání, ale na přání vám rádi produkty zabalíme do papírových sáčků.
Pořídit si zde můžete rovněž doplňky jako např. mlýnky na kávu i koření, kořenky, kávovary typu french press a mocca a nepřeberný výběr plechových dóz na čaj, kávu a další potraviny.
Veškerý sortiment je též dostupný v internetovém obchodě s doručením po celé České republice od 69 Kč.
Kontakty a otevírací doba obchodu | Více informací o dopravě