Tento černý čaj je pojmenovaný podle staršího názvu kraje (Qimen) v oblasti pěstování. Je znám od roku 1875 (dříve se zde zpracovával pouze jako zelený čaj) a rychle si získal popularitu zejména v Anglii.
Keemun má pravidelné jemné lístky, které dávají tmavě rubínový nálev. Prochází pomalými procesy schnutí a oxidace, což vede k jemně kouřové, nasládlé chuti i vůni.
Obsah kofeinu: střední
Chuť a vůně
Lehce kouřová a nasládlá chuť s ovocnými a kakaovými tóny, s nižším obsahem tříslovin, květinová vůně.
Doporučené dávkování
Na jeden šálek doporučujeme 2 g čaje Keemun. Balení 50 gramů vám tedy postačí k přípravě 25 šálků.
Příprava
Na šálek dejte 1 čajovou lžičku čaje. Zalijte vroucí vodou a ponechte 3-5 minut louhovat. Poté přeceďte.
Z tohoto čaje lze udělat až tři nálevy.
Je možné ho dochutit mlékem nebo citronem a osladit dle chuti.
Země původu
Čína