Královské datle Medjool

 
 Královské datle Medjool
Královské datle Medjool
Datle medjool dozrávající na datlovníku
 

Poznámka: Následující text je dle nařízení Evropského parlamentu a Rady evropského společenství č. 1924/2006 zcenzurován, neboť o potravinách nesmí býti při prodeji uváděny žádná oficiálně Radou neschválená výživová a zdravotní tvrzení či snad dokonce uvádět, že některé koření a bylinky mají léčebné vlastnosti.

Když se zeptáte kteréhokoliv jedlíka datlí, které jsou ty nejlepší, tak snad každý vám odpoví, že odrůda Medjool. Svou výjimečnou pozici si tento druh datlí vysloužil díky svým třem hlavním nej-: jsou ze všech datlí největší, nejsladší a mají nejbohatší chuť. Proto jsou též nazývány Královské datle, Diamantové datle nebo Korunní klenoty. Chuť těchto datlí je bohatá, karamelově až medově sladká, někdy s jemnou příchutí skořice.

Těžká práce je odměněna sladkými plody

Výjimečnost Medjool datlí je dána nejen jejich chutí, ale též pěstováním, neboť datlovníky jsou citlivé na kvalitu půdy i ovzduší a vyžadují velké množství práce. A o co obtížněji se tyto datle pěstují, tím snadněji o úrodu zemědělec přijde přičiněním škůdců a ptáků. Tato náročnost pěstování, společně s rostoucí oblibou, je pak jedním z hlavních důvodů relativně vysoké ceny, kterou za ně musíme zaplatit. Plody datlovníku Medjool se obvykle nechávají přirozeně mírně usušit a zakonzervovat sluníčkem přímo na stromě. Když pak přijde čas sklizně, není nutné je nijak dál ošetřovat a lze je přímo konzumovat.

Kalorická a vitamínová bomba

Každá datle obsahuje přibližně 30 – 60 kalorií a na Středním Východě, kde rostou, poskytují již tisíce let cestovatelům a nomádům na cestách spoustu energie a ------- prospěšných látek. Tyto datle obsahují vlákninu, esenciální minerály, draslík, hořčík, měď, mangan a samozřejmě cukr.

Datle jsou zdrojem vlákniny rozpustné i nerozpustné. Nerozpustná vláknina zvyšuje ---------- ----------- ---------- -----------. Rozpustná vláknina u ------------- pomáhá ke snížení ---------- ---------- ----------. Rovněž pomáhá snižovat hladinu -----------------, zejména u nežádoucího --- ------------. Jedna porce datlí Medjool (5 – 6 kusů) vám poskytne 3 gramy vlákniny, což je 14 % z denní doporučené hodnoty.

Tyto datle jsou též zdrojem draslíku, mají ho přibližně 3x více, než banány. Draslík je jedním ze základních minerálů k podpoře -------- --------, včetně ------------, k udržování ----------- ---------- ------------ a vyváženého -----------------. Draslík se v těle neukládá a většinu jej vypotíme. Proto je dobré draslík pravidelně doplňovat. Při dostatečném přísunu draslíku tělo vylučuje sodík, což pomáhá udržovat stabilní --------- --------- -----------. Jak lidé stárnou, jejich ------------- se stávají při vylučování sodíku méně účinné. Bylo zjištěno, že při zvýšení příjmu draslíku o 400 mg se sníží riziko vzniku --------- --------- ------------ o 40 %. Toto množství získáte přibližně ve dvou porcích datlí.

Jedna hrst datlí vám poskytne 4 % doporučeného denního příjmu hořčíku, který je nezbytný pro -------- ---------- ---------- a pro energetický ------------------. Železo, kterého vám datle dodají třetinu z doporučené denní dávky, je nezbytné pro produkci ------------- ----------.

Datle Medjool obsahují též celou řadu vitamínů, které pomáhají udržovat --------- ----------, --------------- ------------- a udržovat hladinu------------- - ------------, ---------- ------------ převádí na energii a pomáhají při tvorbě -------------------.

Datle na talíři

Datle Medjool můžete samozřejmě jíst jen tak nebo je zkombinovat s tvrdým sýrem, sušenkou či křupavým chlebem. Jen si při konzumaci dejte pozor, abyste si nevylámali zub na pecce. Ta je velká a snadno se vyloupne.

Velikost a měkkost těchto datlí je však přímo předurčuje k plnění různými nádivkami. Po odstranění pecky můžete do datle vložit tradiční vlašské ořechy či mandle. Někdo do datle vkládá další druhy ovoce, kousek čokolády nebo např. pikantní maso. Zkrátka tyto datle vytváří velký prostor pro kreativitu a můžete tak připravit originální jednohubky.

K snídani si můžete Medjool připravit např. s jogurtem nebo je zapracovat do těsta na chleba či pečivo. V arabské kuchyni s oblibou přidávají datle do masitých jídel, kterým pak dodá originální sladkou chuť.