Tobolky sezamu obsahují semena různých barev v závislosti na odrůdě. Černý sezam je výraznější na chuti než jeho světlejší protějšky a je hojně využíván v kuchyni. Semeno je bohaté na olej, který je odolný proti vysokým teplotám, a proto je ideální pro tepelnou úpravu. Opražením získává sezam na křupavosti a výraznější chuti.
Černý sezam se používá na posyp chleba a pečiva, do sladkých pokrmů, jako součást chalvy, do obalovacích směsí na maso a kuřecí steaky, nebo jako opražená semínka do fazolí. Díky své výrazné chuti a atraktivní tmavé barvě dodává pokrmům nejen chuť, ale i vizuální půvab.
Složení
Výživové hodnoty na 100 g: Energie: 636 kcal, Bílkoviny: 17,7 g, Sacharidy: 23,5 g - z toho cukry: 0,3 g, Tuky: 49,7 g - z toho nasycené mastné kyseliny: 7 g, Sůl: < 0,03 g.