Kešu oříšky jsou jedním z nejoblíbenějších ořechů nejen kvůli jejich sladké a jemné chuti, ale též se s oblibou užívají jako blahodárné antidepresivum. Jsou bohaté na obsah bílkovin, "zdravých" tuků, železa, fosforu, selenu, hořčíku, draslíku, antioxidantů, kyseliny listové a vitamínů A, B6, E a K.
Jejich významné místo je ale též jako součást řady receptů v teplé i ve studené kuchyni. Vyzkoušejte přidat kešu oříšky např. do zmrzliny – zmražené jahody nebo lesní směs rozmixujeme s banánem nebo mangem a hrstí kešu oříšků a hned podáváme ozdobené třeba mátou. A pro mlsné jazýčky doporučujeme ještě polít horkou čokoládou.
V teplé kuchyni mají využití zejména v asijské na drůbeží maso místo burských oříšků. Přimíchávají se v poslední fázi vaření nebo se používají na posypání. Luxusní je slaná pasta, která barevností rozzáří i obyčejné slané sušenky – hrst kešu oříšků rozmixujte s avokádem, hrubě pomletým pepřem, špetkou soli a limetkovou šťávou. Ozdobte nadrobno nakrájenou červenou cibulkou a rajčátkem.