Kešu oříšky jsou jedním z nejoblíbenějších ořechů nejen kvůli jejich sladké a jemné chuti, ale též se s oblibou užívají jako blahodárné antidepresivum s vysokým obsahem hořčíku a dalších minerálů a vitamínů.
Jejich významné místo je ale též jako součást řady receptů v teplé i ve studené kuchyni. Vyzkoušejte přidat kešu oříšky např. do zmrzliny – zmražené jahody nebo lesní směs rozmixujeme s banánem nebo mangem a hrstí kešu oříšků a hned podáváme ozdobené třeba mátou. A pro mlsné jazýčky doporučujeme ještě polít horkou čokoládou. Ta nejlepší sametově hladká textura vznikne rozehřátím pár kostek nugátu.
V teplé kuchyni mají využití zejména v asijské na drůbeží maso místo burských oříšků. Přimíchávají se v poslední fázi vaření nebo se používají na posypání. Luxusní je slaná pasta, která barevností rozzáří i obyčejné slané sušenky – hrst kešu oříšků rozmixujte s avokádem, hrubě pomletým pepřem, špetkou soli a limetkovou šťávou. Ozdobte nadrobno nakrájenou červenou cibulkou a rajčátkem.
Alergeny: Produkt obsahuje skořápkové plody a může obsahovat stopy arašídů a semen.
Průměrné výživové hodnoty na 100 g výrobku |
Energie: |
566 kcal |
Rostlinné tuky: |
44 g |
Proteiny: |
18 g |
Uhlohydráty: |
27 g |
Vitamíny: |
B6, C, E, K |
Vláknina: |
3,3 g |
Vápník: |
37 mg |
Železo: |
6,6 mg |
Selen: |
16,9 µg |
Fosfor: |
593 mg |
Hořčík: |
292 mg |
Sodík: |
12 mg |