Snad každý alespoň na okamžik zatoužil objevovat a poznávat nové světy. Vzdáleným Orientem vás prostřednictvím chutí a vůní provede tato sada koření Orientální kuchyně. Použití směsí koření je velmi pestré, stejně jako je pestrá exotická kuchyně. Pikantními i jemně nasládlými chutěmi a vůněmi můžete ochutit maso, omáčky, ale i saláty.
Obsah sady koření orientální kuchyně
ARABSKÉ KOŘENÍ
Mírně ostrá směs koření na pečení a grilování masa, ale i zeleniny
Směs koření, která si k nám našla cestu z oblasti Blízkého východu, zemí Perského zálivu, ale i severní Afriky. Hummus, kebab, falafel nebo tahíni, to jsou názvy jídel jako z Pohádek tisíce a jedné noci. Díky této směsi koření získávají všechna tradiční jídla Orientu onu typickou pohádkovou chuť a vůni. Arabské koření lze použít jako přísadu na maso i k dochucení omáček, luštěnin a sójových pokrmů připravovaných ve stylu orientální kuchyně.
Složení: česnek, paprika červená pálivá, paprika červená sladká, římský kmín, sůl (max. 22 %). Obsah 30 g.
HARISSA
Ostrá mletá směs na pečená masa a dušenou zeleninu
Harissa je kořenící směs, která pochází ze severní Afriky, konkrétně z Tunisu. Slouží jako základní přísada pro přípravu kořenící pasty, podobně jako v Indonésii a v Indii sambal, ale k dochucení pokrmů ji lze použít i samostatně. Tradičně se používá všude tam, kde se přidává chilli, tj. k přiostření pokrmů, do gulášů, polévek, při grilování a pečení masa a ryb apod. Nejčastěji se podává s kuskusem nebo v aromatických polévkách a k dušeným pokrmům.
Složení: česnek, chilli, koriandr, paprika, rajčatový prášek, římský kmín, sůl (max. 9 %). Obsah 30 g.
ADŽIKA
Směs koření k dochucení drůbeže, masa i zeleniny na grilu
Tato směs koření pochází z daleké Gruzie, kde se používá jako pasta či hořčice. Za hranicemi země původu ale mívá většinou podobu drcené směsi. Adžika se uplatní především k úpravě pečeného a grilovaného masa nebo k ochucení mletého masa. Ojedinělou chuť dodá i vegetariánským pokrmům, zvláště jídlům z patizonu a lilku, nebo luštěninám.
Složení: bazalka, česnek, koriandr, kyselina citronová, majoránka, paprika červená pálivá, paprika červená sladká, pískavice, sůl (3,5 %). Obsah 25 g.
KOŘENÍ PĚTÍ VŮNÍ
Směs koření na maso, drůbež a na přípravu marinády
Poetický název Koření pěti vůní náleží směsi, která nesmí chybět nikomu, kdo našel zálibu v kuchyních Dálného východu, zejména Číny. Směs, která má velmi výraznou chuť s nasládlou vůní, je nezbytnou přísadou mnoha jídel. Připravuje se promícháním v Asii oblíbených koření – badyánu, fenyklu, sečuánského pepře, mleté skořice a hřebíčku. Právě jejich počet dal směsi její jméno. Koření pěti vůní se používá především na maso, drůbež, ale také k přípravě marinád nebo těstíček na obalování.
Složení: badyán, fenykl, hřebíček, pepř sečuánský, skořice. Obsah 25 g.
MASALA NA KUŘE
Ostrá indická směs na přípravu jídla Chicken Tikka Masala
Kořenící směs, v Indii zvaná masála, je tradiční součástí jídel, které se v této zemi nazývají karí. Indie je rozlohou velká země, a proto se lze v různých regionech setkat s různými chuťovými variacemi, které ale vycházejí ze společného základu. Tento druh směsi je namíchán pro přípravu drůbežího masa, zejména kuřecího. Zálibu v koření Chicken Tikka Masala najdou obzvlášť milovníci výrazných chutí.
Složení: bobkový list, česnek, fenykl, hřebíček, chilli, kardamom, koriandr, kurkuma, muškátový květ, muškátový oříšek, pepř černý, pískavice, římský kmín, skořice, zázvor, sůl (2,5 %). Obsah 30 g.