Vietnam Dak Lak / Káva Arabica

Vietnam se většině lidí spojí s robustou, ale tato káva dokazuje, že i vietnamská arabika má co nabídnout. Pochází z horské oblasti Dak Lak (Đắk Lắk) v centrální části země, která je známá svou sopečnou půdou, vlhkým klimatem a ideálními podmínkami pro pěstování kávovníků. Díky nadmořské výšce 1 400 až 1 600 metrů zde vznikají zrna s jemnou aciditou, vyváženou sladkostí a překvapivou ovocností.

Chuť a vůně

Už první přivonění napoví, že tato káva má blízko k exotické eleganci. V aromatu se mísí sladká vůně pomerančové kůry a vanilky, doplněná o lehký nádech mandarinky. V chuti se pak rozvíjí jemná ovocná kyselinka, která se krásně pojí s vanilkovou sladkostí a čistou, medovou dochutí. Celkový dojem je svěží, vyvážený a příjemně hladký.

Tělo je středně plné, s jemnou strukturou a hedvábnou texturou. Espresso z této kávy působí čistě a svěže, bez hořkosti, s přirozenou sladkostí a dlouhým dozvukem. Pokud ji připravíte jako lungo nebo cappuccino, krásně se v ní rozvine vanilková a ovocná složka, která se snoubí s jemností mléka.

Původ a zpracování

Kávovníky se v Dak Lak pěstují na svazích kolem města Buôn Ma Thuột, které je považováno za srdce vietnamské kávy. Sopečná půda bohatá na minerály, stálé sluneční svit a vysoká nadmořská výška dodávají zrnům bohatou chuť a výrazné aroma.

Zrna se zpracovávají mokrou metodou, což zajišťuje jejich čistotu a zvýrazňuje jemné ovocné tóny. Pomalé sušení na slunci zase pomáhá zachovat sladkost a rovnoměrnou strukturu zrna. Pražení je laděné tak, aby káva v espressu nabídla vynikající vyváženost mezi ovocností a tělem.

Zajímavost

Vietnam je druhým největším producentem kávy na světě, ale jen malé procento tvoří arabika z horské oblasti Dak Lak. Místní farmáři se přesto snaží ukázat, že i vietnamská arabika může konkurovat světové špičce. Díky pečlivému pěstování a zpracování vzniká káva, která v sobě spojuje plnost jihovýchodní Asie s jemností afrických arabik.

Káva je zrnková, nemletá. Pokud nemáte mlýnek, rádi Vám na požádání kávu umeleme. Při objednávce do poznámky, prosím, napište na jakou hrubost si přejete kávu pomlít nebo jakým způsobem kávu připravujete (turecká káva, espresso, french press, překapávaná, mocca konvička). Mletí předem ale nedoporučujeme, protože mletá kává rychle ztrácí své aroma a chuť.

Doporučené dávkování Na jeden šálek doporučujeme 7 g vietnamské kávy. Balení 50 gramů vám tedy postačí k přípravě 7 šálků.
Datum minimální trvanlivosti 31. 8. 2026
Země původu Vietnam