Rwanda Ordinery / Káva Arabica

Káva z Rwandy má v sobě něco, co se těžko popisuje slovy. Je to ten jemný okamžik, kdy se sladkost medu potká s ovocnou svěžestí třešní a vznikne dokonale vyvážený šálek, který si pamatujete ještě dlouho po dopití. Rwanda Ordinary je káva se silným charakterem, plným tělem a krásně harmonickou chutí, v níž se snoubí tóny medu, červeného ovoce a lehká karamelová stopa.

Chuť a vůně

Už při mletí se rozvine bohaté aroma medu a zralých třešní, doplněné o jemný nádech sušeného ovoce. Chuť je hladká, komplexní a plná života. Střední pražení nechává vyniknout sladkost a ovocnost odrůdy Bourbon, aniž by přebíjelo její přirozenou eleganci. Káva má výrazné tělo a dlouhou, čistou dochuť, která přechází z ovocné svěžesti do příjemné sladkosti s dotekem karamelu.

Při espressu se projeví její intenzita a hloubka, zatímco při filtrované přípravě získáte jemnější a vrstevnatější chuť, v níž se postupně objevují tóny medu, malin a třešní.

Původ a zpracování

Rwanda patří mezi nejzajímavější kávové země Afriky. Její vysokohorské oblasti se nacházejí v nadmořské výšce kolem 1 700 až 2 000 metrů, kde kávovníky odrůdy Bourbon prospívají v sopečné půdě bohaté na minerály. To dává kávám z Rwandy typickou čistotu chuti a ovocný charakter.

Označení „Ordinary“ v názvu této kávy vychází z tradičního rwandského označování způsobu zpracování, kdy farmáři kávové třešně zpracovávají přímo na svých malých farmách. Tento styl, dříve běžný po celé zemi, dává kávě autentický charakter, plnou chuť a jemnou rustikální notu, která odlišuje Rwanda Ordinary od modernějších „fully washed“ káv.

Tato konkrétní šarže je pražena do středního profilu, který krásně vyvažuje přirozenou sladkost bourbonské odrůdy a zachovává její ovocné jádro s nádechem karamelu a medu.

Zajímavost

Rwandská káva má za sebou složitou historii. Po období občanských nepokojů začala země investovat do kvality a vzdělávání farmářů, což přineslo rychlý růst prestiže. Dnes patří Rwanda mezi vyhledávané producenty microlotů s mimořádně čistým chuťovým profilem – a přesto si některé farmy zachovávají tradiční způsoby zpracování, které odráží původní rwandský styl.
Rwanda Ordinary tak představuje návrat k poctivým kořenům rwandské kávy, s hlubokou, sladkou a přirozeně harmonickou chutí, která vás vtáhne do světa africké kávy v celé její autentické kráse.

Kávu vám nameleme

Mlít či nemlít? To je, oč tu běží.

Naši kávu prodáváme zrnkovou, nemletou, protože právě v celých zrnech si nejdéle uchovává svoji čerstvost, vůni i chuť. Když si ji namelete až těsně před přípravou, odmění vás bohatým aroma a plnou chutí přesně tak, jak to má správná káva mít. Pokud ale mlýnek nemáte nebo si přejete, abychom to udělali za vás, rádi vám kávu těsně před expedicí nameleme. Jen prosím do poznámky v objednávce napište, jakým způsobem kávu připravujete (espresso, turecká káva, french press, moka konvička, překapávaná…). Na tom totiž závisí správná hrubost mletí, která ovlivní výslednou chuť vašeho šálku.

Doporučené dávkování Na jeden šálek doporučujeme 7 g rwandské kávy. Balení 50 gramů vám tedy postačí k přípravě 7 šálků.
Datum minimální trvanlivosti 31. 8. 2026
Země původu Rwanda