Brazílie Jardim das Oliveiras / Káva Arabica

Tato brazilská kráska vás přivítá vůní, která okamžitě připomene čerstvě rozlomenou tabulku hořké čokolády. V chuti se rozvíjí jemná sladkost s tóny mandlí, kakaa a oříšků, doplněná o lehkou ovocnou linku v pozadí. Není to káva, která by vás překvapila kyselostí, naopak její acidita je velmi jemná, takže potěší milovníky harmonického, plného a vyváženého šálku. Tělo je krémové, hladké a sametové, ideální pro espresso, ale krásně vynikne i ve french pressu nebo filtru.

Chuť a vůně

V šálku dominuje čokoládově oříškový charakter, typický pro kvalitní kávy z Brazílie, ovšem Jardim das Oliveiras má i něco navíc. Je v ní nepatrný dotek sušeného ovoce a jemná medová sladkost, která se rozvine až v dochuti. Vůně je bohatá a hřejivá, s náznakem pražených mandlí a kakaa, které přetrvávají dlouho po dopití.

Původ a plantáž

Káva pochází z malebného regionu Matas de Minas ve státě Minas Gerais, oblasti známé svou úrodnou půdou, bohatou biodiverzitou a drobnými rodinnými farmami, které se pěstování kávy věnují po generace.
Sítio Jardim das Oliveiras, vedená Simone Aparecidou Dias Sampaio Silvou, leží v nadmořské výšce okolo 1 000 až 1 300 metrů nad mořem a rozprostírá se mezi olivovníky a rododendrony, které farmě daly jméno Zahrada olivovníků.

Pěstované odrůdy, zejména Catiguá MG1, dávají kávám jemnost a sladkost, které se dokonale snoubí s tradičním brazilským charakterem. Zrno se zpracovává metodou pulped natural, tedy částečně odslupkovanou formou, která spojuje sladkost naturálního sušení s čistotou promyté kávy. Výsledkem je šálek s plným tělem, příjemnou sladkostí a minimální hořkostí.

Zajímavost

Káva z této farmy se pravidelně umisťuje v soutěžích kvality, například Cup of Excellence Brazil, a získala i ocenění v regionálních soutěžích za nejlépe zpracované třešně (Cereja Descascado). Simone Silva je jednou z mála žen, které v Brazílii vedou vlastní kávové plantáže, a její přístup k pěstování i zpracování kávy je ukázkou poctivé práce a citlivého vnímání chutí.

Kávu vám nameleme

Mlít či nemlít? To je, oč tu běží.

Naši kávu prodáváme zrnkovou, nemletou, protože právě v celých zrnech si nejdéle uchovává svoji čerstvost, vůni i chuť. Když si ji namelete až těsně před přípravou, odmění vás bohatým aroma a plnou chutí přesně tak, jak to má správná káva mít. Pokud ale mlýnek nemáte nebo si přejete, abychom to udělali za vás, rádi vám kávu těsně před expedicí nameleme. Jen prosím do poznámky v objednávce napište, jakým způsobem kávu připravujete (espresso, turecká káva, french press, moka konvička, překapávaná…). Na tom totiž závisí správná hrubost mletí, která ovlivní výslednou chuť vašeho šálku.

Doporučené dávkování Na jeden šálek doporučujeme 7 g brazilské kávy Jardim das Oliveiras. Balení 50 gramů vám tedy postačí k přípravě 7 šálků.
Datum minimální trvanlivosti 31. 8. 2026
Země původu Brazílie