Lapsang Souchong - uzený čaj / Koření

Lapsang Souchong je jeden z mála čajů, který si s vámi nehraje na žádné jemnosti. Už při prvním přivonění víte, že tohle bude jízda. Silná kouřová vůně, tóny borovice, pryskyřice, tabáku a náznak sušeného ovoce. To vše tvoří osobitý charakter tohoto tradičního černého čaje, který buď milujete, nebo vás rovnou odrovná.

Tento legendární čaj pochází z pohoří Wu Yi v čínské provincii Fujian, kde ho prý začali vyrábět ve chvíli, kdy museli místní pěstitelé narychlo usušit čaj kvůli blížící se armádě. Aby celý proces urychlili, sušili čajové lístky nad ohněm z borového dřeva. A tak se zrodil tento zcela nový druh čaje – výrazný, kouřový a rozhodně nezapomenutelný.

Název „Souchong“ označuje větší listy ze spodních pater čajovníku, které se běžně nepoužívaly pro jemné čaje. Díky uzení ale dostaly nový život. A přestože bývá Lapsang Souchong často považován za silný až „divoký“ čaj, jeho chuť je ve skutečnosti krásně vyvážená. Jeho kouřová chuť je dominantní, ale nepřebíjí jemné čajové tóny na pozadí.

S čím si Lapsang nejlépe vychutnat?

Výrazné aroma tohoto čaje skvěle ladí s uzenými sýry, pečeným masem, tmavou čokoládou nebo ořechy. V britské kuchyni se někdy používá i jako součást marinád nebo jako tekutá „kouřová ingredience“ do polévek a omáček. Dobře funguje i v kombinaci se silnými sýry typu cheddar nebo gruyère.

A pokud hledáte netradiční chuťový zážitek, zkuste Lapsang Souchong s kapkou mléka, které zjemní kouřový nádech a výsledný nápoj pak působí sametověji, což ocení ti, kterým čistý Lapsang přijde až příliš „divoký“. Mimochodem někteří čajoví nadšenci popisují kombinaci tohoto čaje s mlékem jako „čajovou verzi slaného karamelu s kouřem“ – zajímavou a nezapomenutelnou.

Obsah kofeinu: střední

Doporučené dávkování Na jeden šálek doporučujeme 2 g uzeného čaje Lapsang Souchong. Balení 50 gramů vám tedy postačí k přípravě 25 šálků.
Datum minimální trvanlivosti 16. 5. 2028
Země původu Čína