Kameninový hmoždíř je lehký a dobře se s ním pracuje. Je skvělý na rychlé nadrcení koření nebo bylinek. Jednoduše v něm podrtíte nejen různé druhy koření, ale i česnek, zázvor, chilli nebo třeba ořechy.
Vnitřní strana hmoždíře a spodní část tloučku není glazovaná. Díky tomu je drcení koření a dalších ingrediencí velmi efektivní a snadné. Tento hmoždíř je vhodný i na práci s různými oleji nebo octy při přípravě marinád a zálivek. Hmoždíř má malý zobáček, díky kterému hotovou směs ingrediencí snadno nalijete na maso nebo zeleninový salát.
Před prvním použitím a vždy po následném použití hmoždíř umyjte teplou vodou, případně se saponátem a osušte. Granitový hmoždíř je možné mýt v myčce na nádobí.
Jednotlivé kameninové hmoždíře mají různou barvu (světle šedé až tmavě šedé).