Etiopie je pravlastí kávy a v oblasti Kaffa se lze dodnes setkat s divoce rostoucím kávovníkem. Plantážní káva z Etiopie je považována za jednu z nejlepších na světě. Kdo upřednostňuje aromatickou kávu, nechť se vypraví do Tanzanie. Nejlépe prý chutná na vrcholu Kilimandžára. Český cestovatel, Dr. Pokračovat
|
V Malawi nemá pěstování kávy tradici, přesto je výborná. Její zrnka připomínají lesknoucí se hřbety rybek, žijících ve zdejším jezeře. Naopak v Keni se káva pěstuje již dlouho a je velmi žádaná. Káva z Keni je gurmánským zážitkem. Domorodci věří, že v jejich kávě se ukrývá síla lva, elegance žirafy a rychlost geparda. Pokračovat
|
Vydejme se na střechu světa, vydejme se do Nepálu! Tato vysoko položená země je producentem kávy, která se pěstuje na plantážích na úpatí Himálaje. Její chuť je vyrovnaná jako mysl dalajlámy, a přesto jako Mount Everest vyčnívá vysoko nad ostatní. Další asijskou zemí, která dodává na trh kávu vynikající pověsti, je Laos. Pokračovat
|
Kouzelná vůně kávy a výborná chuť s nádechem čokolády spolu s ozvěnou tropického ovoce. Taková je káva pocházející z trojlístku jihoamerických zemí Kolumbie, Bolívie a Peru. Stačí jen pár doušků, přivřená víčka a jak kondor vylétnete vysoko až nad samé vrcholky divokých And. Pokračovat
|
Brazílie je největším světovým vývozcem kávy a brazilská káva je pojmem. Z přístavu Port of Santos, v oblasti São Paulo, putuje káva k jejím milovníkům z celého světa. Ke světové špičce patří rovněž káva z Kolumbie pěstovaná na svazích andského pohoří ve vyšších nadmořských výškách. Pokračovat
|
Mezi státy, kde má pěstování kávy důležitou roli, patří Nikaragua. V drsné krajině, donedávna zmítané občanskou válkou, se pěstuje káva, která je známa svojí jemnou a vyrovnanou chutí. Sousedící Honduras patří k zemím, které ocení zkušení cestovatelé, stejně jako znalci oceňují zde produkovanou kávu. Pokračovat
|
Panamský průplav spojující Atlantský a Tichý oceán zná jistě každý školák, ale jak vynikající je panamská káva, vědí často jen znalci. Za svou jedinečnou chuť vděčí speciálnímu způsobu sušení, který byl převzat z Etiopie. Výbornou kávu najdeme i v sousední Kostarice. Pokračovat
|