Mletý koriandr má se svojí příjemnou kořeněnou chutí a vůní exotických dálek rozmanitou paletu uplatnění. Od sladkých perníčků a vánočního pečiva, přes saláty, masa a paštiky až po polévky. Při svých experimentech v kuchyni se nemusíte omezovat a s odvahou vyzkoušejte různé kombinace. Mletý koriandr je také součástí různých exotických kořenících směsí, např. Garam Masála, Tandoori Masála, Nasi Goreng a různých směsi kari.
Chuť a vůně
hořkosladká chuť, vůně připomíná pomerančovou kůru.
Druh kuchyně, ve které se koriandr s oblibou používá
Na co se koriandr většinou používá
Kde se pěstuje
Evropa, Asie, severní Afrika
Na co se používá
Při pečení chleba, perníku, jablečných a dýňových koláčů, do uzenářských výrobků, polévek, marinád, zeleninových a houbových pokrmů, k přípravě masa i ryb nebo čatní.
Recept
Vyzkoušejte koriandr jako přísadu do hummusu:
Půl hrnku cizrny necháme namočit přes noc, vodu scedíme a druhý den vaříme 15 minut do měkka. Přidáme sezamovou pastu, sezamový nebo olivový olej, hrubě namletý černý pepř, sůl, limetkovou šťávu a půl lžičky mletého koriandru.
Země původu
Česká republika
Koriandr nabízíme v těchto variantách
Míša z Království doporučuje
Výborná je „obyčejná“ bramborová kaše s nastrouhaným muškátovým oříškem a špetkou koriandru, která se díky koření promění v lahodnou delikatesu.
Nebo přidejte k zeleninovému vývaru zázvor, půl lžičky mletého koriandru a na závěr sušený list koriandru, citrón a chilli a vykouzlíte ve své kuchyni malý Orient.