Kmín je jedno z nejstarších používaných evropských koření. Je to typické koření do chleba a slaného pečiva. Používá se při přípravě brambor, zelí, vepřové pečeně, husy, kachny, houbových pokrmů, na ryby, do polévek, tvarohu apod. Pomáhá při trávení, využívá se také v likérnictví, kde se z něj připravuje slavná kmínka.
Český kmín má vyšší obsah vonných složek než kmín dovážený ze zahraničí, neboť pochází ze speciálně vyšlechtěné dvouleté rostliny.
Chuť a vůně
Ostrá, hořkosladká, s lehce oříškovým, citrusovým a anýzovým aroma.
Druh kuchyně, ve které se kmín s oblibou používá
Na co se kmín většinou používá
Kde se pěstuje
Kmín se pěstuje v Evropě a Asii. Naši pěstitelé mohou při splnění specifických podmínek používat chráněné označení "Český kmín".
Na co se používá
Do chleba a slaného pečiva, při vaření brambor, nakládání zelí, pečení tučných mas, do houbových pokrmů, polévek, pomazánek, na ryby i sýry.
Zajímavost
V roce 2008 se podařilo prosadit ochrannou známku Český kmín v celé Evropské unii, což potvrzuje vysokou kvalitu českého kmínu.
Země původu
Česká republika
Kmín nabízíme v těchto variantách
Míša z Království doporučuje
Pokud chcete chuť kmínu vylepšit, opražte celá semínka dvě až tři minuty na pánvi bez oleje. Poté je použijte na posypání chleba a dalšího slaného pečiva.