Plody byliny kardamovníku obecného (zelená zrna) obsahují semena a jsou vysoce ceněným kořením. Kardamom (též nesprávně kardamon) chutná kořenitě a nasládle, jakoby citronově. Kardamomem se ochucuje vánoční pečivo, ovocné zákusky a kompoty. Hodí se do jakéhokoli sladkého jídla. Aromatizují se jím steaky, mletá masa, masové vývary a pokrmy z kuřat. Arabové jím ochucují kávu, je pro ně symbolem pohostinství. Je vhodný i k ochucení čaje, podporuje trávení a stimuluje organismus.
Chuť a vůně
Kořenitá chuť, květinová s náznakem citrusů a zázvoru.
Druh kuchyně, ve které se kardamom s oblibou používá
Na co se kardamom většinou používá
Kde se pěstuje
jižní Asie, jižní a střední Amerika
Na co se používá
Kardamom je obvyklá ingredience indické a arabské kuchyně (např.karí, masála, rýžové a zeleninové pokrmy, moučníky), často se používá při pečení v severských zemích (hlavně Švédsko - bochánek kardemummabullar a Finsko - sladký chléb pulla). Je také součástí kořeněného čaje masala (Dátá Chai Masála). Hodí se k ochucení cukroví, dezertů, ale i do masových pokrmů a vývarů.
Země původu
Guatemala, Kolumbie
Kardamom nabízíme v těchto variantách