Čertovo lejno, nebo-li asafoetida, je aromatická pryskyřice z kořene rostliny Ferula assa-foetida z čeledi miříkovité. Má velmi specifickou vůní, někdo by řekl zápach, který se ale po opražení na malém množství tuku promění na velice příjemnou vůni a chuť podobnou cibuli a česneku. Užití je především ve vegetariánské kuchyni. Stačí jen malá špetka, pro snadnější dávkování doporučujeme variantu čertova lejna s kurkumou.
Chuť a vůně
Po tepelné úpravě připomíná česnek a cibuli.
Druh kuchyně, ve které se čertovo lejno s oblibou používá
Kde se pěstuje
Indie
Na co se používá
Na indické karí pokrmy, čatní, do polévek, omáček, skvěle ochutí mořské plody a ryby, zeleninu, luštěniny, rýži, ale i mletá a pečená masa.
Příprava
Vhodná je úprava opražením na oleji nebo přepuštěném másle (ghí).
Upozornění
Asafoetida se nedoporučuje pro těhotné a kojící ženy a malé děti. Protože asafoetida ovlivňuje krevní tlak a ředí krev, lidé kteří užívají léky na krevní tlak nebo na ředění krve by se měli tomuto koření vyhnout.
Země původu
Indie
Čertovo lejno nabízíme v těchto variantách