Šafrán v kuchyni i lékárničce

 
Šafrán v kuchyni i lékárničce
Šafrán v kuchyni i lékárničce
Šafrán v kuchyni i lékárničce
Šafrán v kuchyni i lékárničce
Šafrán v kuchyni i lékárničce
Šafrán v kuchyni i lékárničce
Šafrán v kuchyni i lékárničce
Šafrán v kuchyni i lékárničce
Šafrán v kuchyni i lékárničce
 

Poznámka: Následující text je dle nařízení Evropského parlamentu a Rady evropského společenství č. 1924/2006 zcenzurován, neboť o potravinách nesmí býti při prodeji uváděny žádná oficiálně Radou neschválená výživová a zdravotní tvrzení či snad dokonce uvádět, že některé koření a bylinky mají léčebné vlastnosti.

Je zajímavým paradoxem, že ač je šafrán nejdražším kořením na světě, je zároveň u nás v obchodě i jedním z nejčastěji poptávaném. I když ono možná není divu, protože se jedná o skutečně výjimečné koření po všech stránkách. Kromě kuchyně si své místo totiž našel jak v lidové --------, tak i odborné ----------.

Šafrán a kuchyně

Jako koření je šafrán samozřejmě nejoblíbenější. Užívá se především ve francouzské, španělské a orientální kuchyni. Nejčastěji se přidává do rýže, těstovin nebo kuskusu. Skvělý je k rybám i mořským plodům a chybu neuděláte, pokud jej přidáte k drůbeži či do polévek. Jen snad k tmavým masům se příliš nehodí.

Abyste zvýraznili chuť a barvící účinky šafránu, namočte jej před použitím na hodinu do lžíce teplé vody, případně do rozpuštěného másla, olivového oleje či vína. Tekutinu i se šafránem následně do pokrmu obvykle přidejte na konci vaření.

Šafrán a cena

Když se podíváte na cenovku, řeknete si kolik se toho šafránu, proboha, do jídla dává? Můžeme Vás uklidnit, že šafránu se přidává... ...no jako šafránu. Běžná dávka je přibližně šest až deset snítek, takže opravdu špetka.

Mimochodem, když už jsme narazili na cenu, určitě vás zajímá, proč je tak drahý. Jedno kilo šafránu vyjde dle kvality na 200 – 300 000 Kč. Jeho sběr totiž probíhá výhradně ručně a na jeden kilogram sušeného šafránu je potřeba sesbírat 150 – 200 000 květů, ze kterých se z každého pinzetou vytrhnou tři blizny. Za celý den tak jeden pracovník získá přibližně 60 – 80 gramů sušeného šafránu. Největším producentem šafránu je Španělsko, ale nejkvalitnější šafrán se dováží z Iránu.

Šafrán a --------

Na začátku jsme říkali, že šafrán je nejen koření, ale že má svou důležitou roli i v lidovém --------------, ve kterém se užívá již od starověku. Šafrán přispívá k ---------- -------- a uvolňování ------------------- -----, pomáhá snižovat ---------------, příznivě působí při ----------------- --------- -------- a rovněž se, dle lidového ------------, užívá proti ----------- a -------.

Vědeckými studiemi jsou prokázány jeho pozitivní účinky proti --------- a ---------- nebo ------------. Ovšem je třeba velmi dbát na možnost předávkování, neboť 10 gramů šafránu může přivodit vážné zdravotní potíže i smrt. Rovněž je důležité, aby se šafránu vyvarovaly těhotné a kojící ženy.

Šafrán a recepty

Na závěr snad ještě pár receptů pro inspiraci: Legendární je šafránové rizoto, ale pokud vám od halloweena zbylo pár dýní, zkuste výbornou polévku z dýně, pórku a batátů se šafránem a černuchou. Jak jsme psali, šafrán se rád snoubí s rybami, takže pstruhem se šafránovou omáčkou rozhodně oslníte. A na závěr můžete vyzkoušet třeba něco sladkého, jahodovo-malinové smoothie s šafránem a pistáciemi.