Paštika s bourbonským pepřem

 

Paštiku určitě nemusíme představovat. Za její domov by se dala považovat Francie, kde si na ně potrpí již od středověku. Však také na francouzské hostině narazíte na početné druhy od klasických paštik Pâté a Terrine, nadýchaných Mousse nebo masitých Rillette.

Paštiky se obvykle vyrábějí z mletého vepřového, drůbežího nebo rybího masa a zeleniny, které jsou ochuceny bylinkami a kořením a mnohdy i vínem nebo koňakem. Paštiky je sice možné podávat i teplé, ale přeci jen nejlepší chuti dosáhnou po několika dnech v chladu.

Kromě klasických masitých paštik se můžeme setkat i s vegetariánskými vyrobenými z tofu, luštěnin nebo ovesných vloček.

Vyrobit si paštiku v domácích podmínkách není nijak těžké a třeba domácí paštiku s bourbonským pepřem, který je příjemně aromatický, voní jak piniové oříšky a navíc je příjemně pálivý, zvládnete připravit během 30 minut. Paštiky si můžeme dát nejen ke svačině, ale jsou i skvělým předkrmem třeba k nedělnímu obědu.