Recept kuřecí Garam Masála

 
Kuřecí Garam Masála

Garam Masála je snad nejznámější, až kultovní, indická směs koření. Budeme-li pátrat po historii Garam Masály, měli bychom se vydat na sever Indie, odkud pravděpodobně pochází. V hindštině Garam Masála totiž znamená "horká směs". Pokud se však těšíte, nebo naopak děsíte, že vám v ústech vypukne bengálský oheň, můžeme vás ujistit, že pojmenování horká, nepochází od pálivosti, ale pro schopnost této směsi zrychlit metabolismus a tělo tak zahřát. To je důvod, proč je Garam Masála tak oblíbená na severu Indie. Pokud si totiž dáte ostré jídlo, např. s chilli, vaše tělo bude sálat teplo ven, pokud si ale dáte Garam Masálu, teplo bude sálat "dovnitř" vašeho organismu.

Složení Garam Masály není pevně dáno a dá se říct, že co (indický) kuchař, to originální receptura. Samozřejmostí je, že směs koření si každý kuchař míchá od základu sám, protože připravit skvělou Garam Masálu je otázka prestiže. Pokud ale nechcete s indickými kuchařskými mistry soupeřit, můžete použít již namíchanou vyváženou směs a třeba tento jednoduchý recept na kuřecí Garam Masálu:

Kuřecí Garam Masála

2 kuřecí prsa
3 větší cibule
2 rajčata
2 polévkové lžíce koření Garam Masála
olej

Nadrobno nakrájenou cibuli dáme do hluboké pánve nebo hrnce s rozehřátým olejem a dusíme 10 minut pod pokličkou. Mezitím si nakrájíme kuřecí maso na nudličky a na druhé pánvi orestujeme do měkka. 

Po deseti minutách přidáme k cibuli na měsíčky pokrájená rajčata a společně dusíme dalších 10 minut. Na závěr k dušené zelenině přidáme orestované kuřecí nudličky a koření Garam Masála. Dobře promícháme a ještě pár minut dusíme.

Jako příloha je nejlepší jasmínová rýže, kterou můžeme dobarvit kurkumou.