Královský roštěnec na pepři

 
Královský roštěnec na pepři

Tento měsíc jsme zasvětili pepři a tak první recept nemůže být snad nic jiného, než pořádný šťavnatý steak, na kterém pepř potěší nejen chuťové buňky, ale i oko.

Připrava steaku je poměrně jednoduchá, protože chceme nechat vyniknout přirozenou chuť masa a obejdeme se tedy bez marinády či jiných chuťových podpůrných prostředků. Kromě vysokého roštěnce na scéně zazáří ještě směs pěti pepřů a špetka soli. Pokud jste zvyklí na "klasický" čtyřbarevný pepř, tak v tomto případě se nejedná o špatné počty, ale náš barevný pepř má opravdu pátého člena sestavy. Mimo klasický černý, zelený, bílý a červeny pepř, obsahuje navíc pepř sečuánský, který směs zvýrazňuje jemným aroma.

Vraťme se ale k našemu pěknému kousku roštěnce. Maso po vyjmutí z chladničky necháme před přípravou odpočinout a přirozeně temperovat při pokojové teplotě. Mezi tím si přichystáme pořádnou pánvičku s tlustým dnem. Výběr pánvičky doporučujeme nepodcenit, protože pánev s tenkým dnem by nám z masa provedla ošklivou variantu „školní dušené ve vlastní šťávě“ nebo odolnou podrážku bytelných bagančat.

Odpočinuté maso lehce naklepeme. K naklepání nepoužíváme paličku, které by nám maso natrhala a porušila, ale pouze klouby na ruce. Připravený steak řádně obalíme v čerstvě rozdrceném pepři. V této fázi ještě nesolíme. Sůl se přidává až případně na talíři dle chuti.

Nyní rozpálíme pánvičku přibližně na 200 stupňů, vlijeme trochu oleje a maso z každé strany zprudka opečeme přibližně 3-6 minut podle toho jak jej chceme mít propečené. Pokud požadujeme propečenější variantu, pak je vhodné na nižším stupni dopékát na pánvičce nebo v troubě na 70 stupňů přibližně 15 minut.

Před podáváním je dobré nechat steak pár minut odležet. Jako přílohu můžeme servírovat např. zelené blanšírované fazolky.