Halászlé - maďarská rybí polévka

 
Halászlé - maďarská rybí polévka

Když se řekne paprika, tak se snad všem vybaví Maďarsko. Recept na maďarský guláš by asi byl nošením dříví do lesa a tak jsme si pro vás připravili Halászlé - tradiční maďarská rybí polévka (halász- ryba, léves - polévka). 

Základem této polévky je kapr, sumec nebo candát. S touto specialitou se to má totiž obdobně, jako s naší vánoční rybí polévkou. Co rodina a kraj, to jiná příprava a receptura. Pokud je tedy např. manžel od jiné řeky, mohou vznikat obdobné spory o receptury jako u nás ("ale maminka tam vždycky dávala jikry..."). Mimo vánoční období nákup čerstvého kapra vyřešíte třeba výletem do Třeboně, která nabízí báječné koupele, masáže a luxusního kapra celoročně v místní rybí prodejně.

Abychom nemuseli tápat jak na správné Halászlé, požádali jsme naši kamarádku Kláru od Dunaje, aby nám svůj recept prozradila. Prý existují základní tipy podle maďarských řek a shodují se pouze v základních surovinách - sladkovodní ryby, cibule, paprika. Krajové přísady jsou pak čerstvá paprika, rajče, brambor, feferonka, restovaná cibule, kořenová zelenina, slanina, sádlo nebo zelená paprika.

K vaření budete potřebovat trpělivost, která je v přímém rozporu s náturou temperamentních Maďarů. Je ale možné, že u přípravy podupávají v rytmu čardáše nebo Red Hot Chili Peppers.

Dunajská varianta Halászlé s bramborem

U Tisy se vaří čirá, na jihu s nudlemi.

Co budeme potřebovat:

  • 4 hlavy kapra
  • 5 – 6 litrový hrnec
  • sůl a pepř, paprika maďarská sladká
  • ingredience na lečo – cibule, paprika, rajčata
  • chilli paprička bokem pro každého k libovolnému přidání
      

Rybí hlavy 2 hodiny vaříme, nejlépe den předem, scedíme a získáme tak nezakalený rybí vývar. Na sádle připravíme lečo: nakrájenou cibuli, papriky, rajčata, dvě lžíce červené sladké maďarské papriky zalijeme trochou vývaru, aby zelenina změkla a dala se propasírovat. Přidáme zbytek vývaru a na kostičky nakrájené brambory.

Pokud chceme polévku zahuštěnou, rybí hlavy obereme, maso rozmačkáme nebo rozmixujeme a přidáme do polévky. U čiré varianty přidáme kousky kapra a vaříme 15 minut, aby se maso nerozpadlo.

Klářino halászlé je od Dunaje, ale jak jsme již řekli, je hodně variant. Nejlepší je ze sumce. I tady však platí, že správně by vývar měl vzniknout z dlouhého (až pět 5 hodin) vaření 6-ti druhů malých rybek.

Jó étvágyat!