Domácí vanilková zmrzlina

 
Domácí vanilková zmrzlina

Teplota stoupá a děti každých pět minut provádí inspekci ledničky, jestli se náhodou něco neobjevilo. A tak jsem se rozhodla, že je překvapím a připravím vanilkovou zmrzlinu. Nu dobrá, hlavním impulzem nebyly dětské nájezdy na kuchyň, ale moje mlsná, která mě už od rána honila :-). Nedávno jsem psala o tom, jak je snadné udělat si doma vanilkový cukr. Připravit si vanilkovou zmrzlinu je stejně jednoduché. Potřebujeme jen moučkový a vanilkový cukr, smetanu ke šlehání, mléko, vajíčka a samozřejmě vanilkový lusk. Mléko doporučuji plnotučné, když už hřešit, tak s plnou parádou!

Nejprve do hrnce nalijte smetanu a mléko a přidejte rozříznutý vanilkový lusk. Mírně nechte přejít varem a pak odstavte, aby mléko schladlo. Hlavně pozor, ať se vám mléko nepřipálí. Mezi tím z vajíček oddělte žloutky a utřete je s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny. Potom přes cedník, aby se odstranily zrníčka z vanilkového lusku, přilijte schladlé mléko se smetanou. Vzniklou směs dejte za stálého míchání povařit až do zhoustnutí. A zmrzlina je hotová. Teď již jen nechte vychladnout a potom dejte do mrazáku alespoň na pět hodin.

Míša Schneedorferová

 

Doporučené množství na jedno "rodinné balení":

200 g moučkového cukru
20g vanilkový cukr
250 ml smetany ke šlehání
45 ml mléka
7 žloutků
1 vanilkový lusk