Dabing v kuchyni

 
Dabing v kuchyni
Dabing v kuchyni
Dabing v kuchyni
Dabing v kuchyni
Dabing v kuchyni
 

Herečka a dabérka Jana Štvrtecká nedávno získala významné ocenění na poli dabingu - cenu Františka Filipovského za rok 2016 a tak jsme této příležitosti využili k poblahopřání a na malé povídání o oblíbených jídlech a ingrediencích naši příznivkyně, o které moc dobře víme, že je velká labužnice, kulinářka a společně s manželem Davidem Kaločem se vyžívají v přípravách nejrůznějších dobrot pro sebe, ale hlavně pro přátele a početné rodinné příbuzenstvo v rámci pravidelných sešlostí. Vzhledem ke své profesi se také snaží udržovat stále v kondici. Především své namáhané hlasivky, na které používá různé triky, které nám prozradila. Rozhovor se točil kolem jídla, očichávání, chutí a babských receptů.

Nejlepší kuchyně je manželova

Na otázku, jakou má ráda kuchyni, nám odpověděla s vtipem sobě vlastním, že nejlepší je Kaločova, tedy manželova: „Vaří, co mi na očích vidí, nejlépe italskou kuchyni“.

Jednoznačný prim má libová vepřová panenka prošpikovaná slaninou a sýrem Koliba, osmahnutá ze všech stran a dopečená v troubě. Na závěr s láskou posypaná hrubě namletým barevným pepřem.

Při její postavě a kondici je nám jasné, že každodenní oblíbenou stálicí jsou všechny druhy salátů, ovšem nesmí chybět UME - ocet a BYLINKY, samozřejmě nejlépe čerstvé: bazalka, rozmarýn, majoránka, tymián -  „mňam¨ citronový.

Ze sušených bylinek jsme doporučili na pohled krásné a na jazyku vynikající zdobící koření ala Francie s červeným pepřem. Francii má Jana moc ráda a vůně koření jí hned zemi gálského kohouta připomněla.

Heslo v jednoduchosti je krása se drží i v koření a tím pádem vede prim pepř ve všech svých podobách a barvách následován kurkumou. Doporučili jsme pár nových receptů a tipů, které mohou doma vyzkoušet. (odkaz) a nechali očichat pepř citrónový a pomerančový, které neznala.

Kašmír zahřeje, bylinky osvěží

S čajem a jeho oblibou to má jako s ročním obdobím, takže teď černý. Podávali jsme čaj z aktuálního „varu“ v našem Království –  čajovou směs Kašmír, lahodné chuti a jemnosti, tedy stejných vlastností  jako vlna, z které se pletou báječné teplé svetry. Směs černého čaje Assam, skořice, pomerančové kůry, hřebíčku, zázvoru a kardamomu, je jemná a přitom silně zahřívající.

Limonády a šťávy si připravuje sama z bylinkového truhlíku na balkóně, favoritkou je přitom verbena, která má osvěžující citrónové aroma. Bylinky před použitím trestá hmoždířem a zázvor jemným struhadlem, aby se šťáva uvolnila.

Co na hlasivky i migrénu

Za pultem je to někdy jako za mikrofonem a tak jsme se samozřejmě zajímali o kloktadla. Jany oblíbeným prostředkem na proplachy nosních dutin je himalájská sůl, která je jemnější a příjemnější než běžná kuchyňská sůl. Himalájskou sůl též používá na kloktání spolu se šalvějí pro lepší kondici hlasivek. Postup je snadný: do sklenice necháme rozpustit lžičku himalájské soli, stříkačkou proplachujeme nos. Přidáním odvaru ze šalvěje získáme kloktadlo.

Himalájská sůl neslouží jen na udržování hlasivek a nosních dutin, ale také skvěle funguje na migrénu. Stači do 2 až 3 dcl vody přidat půl lžičky himalájské soli a šťávu z půlky citrónu. 

Jarní úklid se blíží

Při blížícím se jarním úklidu nemohla padnout řeč na další tipy a tiky. Kopřivový odvar na vlasy je známý kondicionér našich prapředkyň, ale „patlámo“ na obličej z vlastní výroby ze směsi sušené levandule a bambuckého másla nebo kokosového oleje musí naše ženské osazenstvo vyzkoušet. Zbytek levandule se použije do vysavače, kterému dodá příjemný odér louky. Levandule a hřebíček za oknem máme doporučeno vyzkoušet proti obtížnému hmyzu. 

Originální překapávaná káva

Po náročném domácím úklidu si každý rád odpočine, třeba u kávy. Jana nám prozradila starý rodinný recept na přípravu, který se ale odvážíme vyzkoušet tak nejdříve za půl roku, až budou teploty o pár stupňů vyšší :-).

Sítko s umletou kávou umístíme na skleničku a nad sítko připevníme trychtýř s ledem. Led necháme přes noc překapat a ráno máme šálek kávy, která bude asi hodně překvapivá. Káva by neměla být hořká a výsledná chuť je prý hutná a nepopsatelná. Jak vyrobit celý tento stroj však netušíme a tak nás čeká zajímavé experimentování.

A protože je potřeba se na závěr něčím ohřát, třeba myšlenkou na dovolenou, zeptali jsme se, co si oblíbeného z kulinářského světa přibalují na cesty. „Pokud jedeme na dovolenou autem, rozhodně nezapomeneme vzít s sebou vlastní pánev, nože, pinzetu na maso, prkýnko, struhadlo atd. Koření samozřejmě taky, hlavně na gril. Obvykle směs na kuře a steak. Potom běháme po kopcích a sbíráme místní poklady. Jestliže cestujeme letadlem, pak bereme samostatný menší kufřík s podobnou výbavou.

Zasmáli jsme se, nabalili koření, poděkovali a popřáli ZLOM VAZ! (pro herce ekvivalent hodně štěstí!