Cascara a její příprava

 
Cascara a její příprava
Cascara a její příprava
Cascara a její přípravaPokud se má z dužiny vyrobit cascara, obvykle se nejprve suší celé kávové plody (třešně) a až po usušení se zrna oddělí od dužiny.
Cascara a její příprava
Cascara a její přípravaAč se jedná o nápoj starší, než je samotná káva, získává si cascara u nás oblibu až v posledních letech. Mimo jiné protože obsahuje přibližně 2-4x méně kofeinu, než káva, ale více vitamínů a antioxidantů.
Cascara a její příprava
Cascara a její přípravaPříprava cascary je jednoduchá. Na 0,25 l vody dejte 1-2 lžíce cascary, zalijte vařící vodou a nechce louhovat 6-8 minut.
Cascara a její příprava
Cascara a její přípravaNápoj z kávových slupek cascara se nachází na rozmezí mezi kávou a čajem. Má sladkou svěží ovocnou chuť s tóny šípků, ibišku, třešní a červeného rybízu, často s mírným tabákovým nádechem. Tradičně se do cascary přidává skořice, muškátový oříšek či zázvor. Ač je nápoj sám o sobě poměrně sladký, lze jej ještě ochutit medem a citronem.
 

Dáte si raději čaj nebo kávu? Nápoj z kávových slupek cascara se nachází na rozmezí mezi kávou a čajem. Má sladkou svěží ovocnou chuť s tóny šípků, ibišku, třešní a červeného rybízu, často s mírným tabákovým nádechem. Tradičně se do cascary přidává skořice, muškátový oříšek či zázvor. Ač je nápoj sám o sobě poměrně sladký, lze jej ještě ochutit medem a citronem.

Historie cascary

Výraz cascara pochází ze španělštiny, ve které znamená slupka. I když je příprava nápoje z dužiny kávových plodů (třešní) u nás prakticky neznámá, ve skutečnosti je dokonce o několik set let starší, než pití pražené kávy. Po objevení pražení kávových zrn v 15. století se až na pár států na přípravu čaje z kávových slupek zapomnělo. Teprve v posledních několika desetiletích se opět vrací na scénu, protože obsahuje přibližně 2-4x méně kofeinu, než káva, ale více vitamínů a antioxidantů. Nápoj z cascary je velmi oblíbený v Jemenu, kde se nazývá Qishr, či v Bolívii, kde mu říkají Sultana.

Výroba cascary

Při běžné výrobě kávy se nejprve oddělí dužina od kávových zrn. Zrna se následně suší a dužina se využívá jako hnojivo. Pokud se má z dužiny vyrobit cascara, obvykle se nejprve suší celé kávové plody (třešně) a až po usušení se zrna oddělí od dužiny. Výroba cascary je velmi náchylna na kvalitu vstupních surovin, kdy stačí jen pár nezralých třešní a celá dávka je zničena. Rovněž samotný proces zpracování je náročný a proto cascaru vyrábí jen pár kávových producentů. Výsledná cascara vypadá jako sušené rozinky a skořápky od suchých plodů.

Příprava cascary

Příprava cascary je jednoduchá. Na 1,5 dl vody dejte 4 čajové lžičky (přibližně 5 g) cascary, pokud louhujete v konvici, pak přidejte navíc 1 lžičku. Zalijte vařící vodou a nechce louhovat 6-8 minut. Kromě teplé varianty si můžete připravit i ledovou cascaru. V takovém případě zalijte cascaru studenou vodou a nechte 24 hodin odstát v lednici. Cascara je při přípravě docela tolerantní, takže pokud čas louhování prodloužíte o několik minut, nic se neděje a naopak získáte jinou chuť. Ostatně chuť nápoje se mění i s postupným vychládáním, takže máte velký prostor na chuťové experimenty.