Zázvor je koření získávané z oddenků rostliny zázvoru lékařského. Používá se především v indické a čínské kuchyni do slaných i sladkých pokrmů. Je vhodný na drůbež i jiná masa, například hovězí na zázvoru je vynikající. Hodí se ke všem pokrmům s rýží. Přidává se i do pudinků, želé, vánočního cukroví a nápojů.
Chuť a vůně
Výrazná, pikantní, lehce ovocná, citrusová chuť a pryskyřičná vůně.
Druh kuchyně, ve které se zázvor s oblibou používá
Na co se zázvor většinou používá
Kde se pěstuje
Asie, Afrika, jižní Amerika, Austrálie
Na co se používá
Na různé druhy masa a mořských plodů, do omáček a marinád, k dochucení sladkých pokrmů a pečiva, také do nápojů a k výrobě zmrzliny.
Upozornění
Není vhodný pro malé děti, pro těhotné v omezené míře.
Recept
KUŘECÍ ŠPÍZKY TANDOORI
400g kuřecích prsních řízků
marináda: 300ml bílého jogurtu, 1 lžíce oleje, 1 lžička zázvoru, ml.římského kmínu, sladké papriky. kurkumy, ml.koriandru a chilli
dip: 400ml bílého jogurtu, 1 lžička olivového oleje, 1 hrst máty, sůl, pepř
Maso nakrájejte na dlouhé proužky a vložte na 30 minut do marinády, poté vyndejte a napíchejte na špejle. Zprudka opékejte na grilovacím roštu a otáčejte. Podávejte s mátovým dipem a pečivem.
Země původu
Indonésie, Nigérie
Zázvor nabízíme v těchto variantách