Římský kmín, nebo-li cumin, jsou semena rostliny s názvem šabrej kmínovitý. Má světlejší barvu a je protáhlejší než tradiční český kmín. Rovněž chuťově je odlišný, ostřejší a mírně nahořklý.
Chuť a vůně
exotická pronikavá chuť i vůně
Druh kuchyně, ve které se římský kmín s oblibou používá
Na co se římský kmín většinou používá
Kde se pěstuje
Asie, Středomoří, severní Afrika
Na co se používá
Je základem karí, masála a chilli směsí, nezbytný v cizrnovém hummusu, pilafu, kebabu, přidává se do pečiva, sýrů, polévek, omáček, nádivek i zeleninových pokrmů.
Zajímavost
Existuje důvod, proč se římský kmín používá téměř v každé kuchyni na celém světě, proč ho Řekové používali při léčení a proč ho Egypťané využili v procesu mumifikace. Kmín je voňavý, výrazný a vše chutná naprosto úžasně. (S výjimkou mumií.)
Recept
Bulharská specialita Kebabče
500g mletého telecího masa, 1 lžíce mletého římského kmínu, 1 lžíčka mletého bílého pepře, 1 lžička soli, 1 hrnek vody
Do masa hnětením zapracujeme vodu a všechno koření. Necháme nejlépe přes noc odležet v lednici. Tvarujeme válečky 10cm dlouhé a 3cm silné, opékáme na grilu. Podáváme s bílým pečivem a šopským salátem.
Země původu
Sýrie
Římský kmín nabízíme v těchto variantách