Strom muškátovník vonný plodí bobule, které obsahují semeno - muškátový oříšek. Míšek, který slouží jako obal semene - to je "muškátový květ". Oproti muškátovému oříšku je chuťově jemnější. Muškátovým květem kořeníme pudinky, kompoty, tvarohové moučníky. Je vhodný k pečeným jablkům, meruňkám a švestkám. Zvláště jemně chutnají květem ochucené bujony, rybí a květáková polévka. Také vánoční pečivo se bez něj neobejde. Není vhodný pro malé děti.
Chuť a vůně
Sladká a palčivá chuť, jemnější než muškátový oříšek, vůně s nádechem skořice a pepře.
Druh kuchyně, ve které se muškátový květ s oblibou používá
Na co se muškátový květ většinou používá
Kde se pěstuje
Indonésie, Indie, Srí Lanka, Mauricius, Grenada
Na co se používá
Při přípravě marinád, dušených a mletých mas, plodů moře, smetanových omáček, polévek nebo bramborové kaše. Hodí se také do pokrmů z dýně, ovoce, různých dezertů, horké čokolády i k ochucení jemného pečiva.
Recept
Květákový krém s rukolou
400g květáku, 300ml zeleninového vývaru, 3 lžíce olivového oleje, 2 jarní cibulky, 100ml smetany (12%), 20g parmazánu, 1 hrst rukoly, sůl, pepř, špetka muškátového květu
Na 2 lžících oleje osmahněte nakrájenou cibulku, přidejte 350g květáku, zalijte vývarem a vařte 20 minut. Ochuťte muškátovým květem, osolte a opepřete. Přidejte smetanu a rozmixujte tyčovým mixérem. Na 1 lžíci oleje opečte zbývající květák nakrájený na plátky. Porce ozdobte natrhanou rukolou, parmazánem a opečeným květákem.
Země původu
Indonésie
Muškátový květ nabízíme v těchto variantách