Mletý fenykl se používá k ochucení polévek, do omáček, při pečení sladkého pečiva, chleba, na vepřovou pečeni, do nádivky drůbeže, na krocana, nadívané jehněčí, pečené ryby, klobásy, masové směsi, zelné pokrmy, jablkové koláče apod. Obvykle jej naleznete v asijské, indické, italské či francouzské kuchyni. Je také součástí tradiční čínské směsi Koření pěti vůní a indických směsí karí (např.Karí Madras) a masála.
Chuť a vůně
Nasládlá, podobná anýzu a lékořici.
Druh kuchyně, ve které se fenykl s oblibou používá
Na co se fenykl většinou používá
Kde se pěstuje
Středomoří
Na co se používá
Na ochucení pečiva, pokrmů z rajčat, zeleniny, ryb, mořských plodů, vepřového masa, drůbeže i zvěřiny.
Recept
CUKETOVÁ POMAZÁNKA
4 menší cukety, 1 lžíce olivového oleje, 2 lžičky mletého bílého pepře, 1 lžička mletého fenyklu, sůl, 250g tvarohu, 1 lžíce hořčice, 1 cibule, petrželka
Cukety nakrájené na menší kostky rozprostřete na plech, pokapejte olejem, okořeňte pepřem, fenyklem a solí a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut. Vychladlé rozmixujte s tvarohem a hořčicí, potom přidejte najemno nakrájenou cibuli a petrželku. Dobrou chuť !
Země původu
Egypt, Indie
Fenykl nabízíme v těchto variantách